Tulout

Taifuunin häntä viisti Xiamenia.

Taifuuni, jonka piti tulla jo tiistaina, ilmaantui ennen pitkää näille main, mutta vain naille main. Se meni hitusen sivu, muttei niin paljon, etteiko Xiameniinkin olisi piisannut ukkosen sekaista kaatosadetta.

 

Mutta kaatosade ei ole täkäläisten mielestä edes erityinen hidaste, vaan läksimme siitä huolimatta tulou-taloja katsomaan Yondingiin. Tulout ovat hakka-kansan asumuksia, linnoitustyyppisia, monet pyöreitä käsittäen useita sisääkäisiä renkaan muotoisia 'rivitaloja'. Rakennusmateriaali on oljella yms. vahvistettu tiili. Tyypillistä tulou-taloille ovat myos valkoiset, leveät ikkunanpuitteet. Ja niissä on siten linnoituksen turvassa asunut koko kylä.

 

Kaatosade aiheutti sen, ettei taloja oikein voinut kierrellä ulkoapäin. Mutta hyvä puoli oli se, ettei ollut aivan hirveän kuuma.

 

Matkalla Yondingiin näimme vedenpaisumuksessa nivusiaan muöten kahlaavia ihmisia.

 

Niin kauan, kun oltiin alavalla maalla, tien varrassa oli isoja banaaniviljelmiä, joissa banaanit kasvoivat suoraan sinisiin sakkeihin. Kun alettiin kiiveta vuoristoon, ilmaantuivat myos terassit, joilla kasvoi riisiä ja teetä.

 

Paluumatkalla tie oli mennyt poikki, kun jokin kieleke oli veden voimasta pudonnut sille banaanipuineen sun muine kasveineen.

 

Seuraavana päivänä ei suinkaan satanut, vaan oli järjetön helle. Vierailuvuorossa oli Nanputuo-temppeli, joka oli ihan mielenkiintoinen, mutta siinä säässä meistä eillut kipuamaan sille vuorelle, jollaisen juurella tuollaiset isot temppelit tyypilisesti sijaitsevat. Kävimme katsomassa vain pikkuisen pätkän rinnettä, ja paljon näkyi nähtävää olevan tavaraa luvassa, mutta kuumuus vei voiton. Silmäänpistävää olivat jotenkin lelumaiset, vahan halvan näkoiset kattojen koristeet.

 

Noin ylimalkaan Xiamenissa on länsimaistyylinen takennustapa, eika räystäitä ole tyhjän paiten ruvettu ylös päin käyristelemään.

 

Nanputuo-temppelistä ponnistelimme hyvin ilmastoituun Ulkokiinalaismuseoon, jonka informaatiotarjonta oli museoksi hyvin vähäinen. Ja sitten lounaalle, kauppaan ja hotellile, missä pistelin sitten lounaan päälle kaksi jäätelöä, ihan vain viilentääkseni oloani. Ja sitten nukahdin kahdeksi tunniksi.

 

Eivät oikein sovellu minulle tällaiset säät...(elo-syyskuun vaihde 2010)