Juutalainen naisyhteisö Pariisissa

Bar-Zohar, Michael & Mishal, Nissim. Mossad - Israelin salaisen palvelun suurimmat operaatiot. EU 2013.

Minulle jäi epäselväksi, mikä on tämän Michael Bar-Zoharin ja Nissim Mishalin Mossad-teoksen kohderyhmä. Päämäärä on toki propagandistinen, se on selvä, mutta en nyt sattunut pitämään tyylistä.

Kirjassa on kuitenkin pari mielenkiintoista juttua.

Toinen tapaus liittyy Yossel-nimiseen pikkupoikaan, jonka hasidi-isoisä kavereineen oli kaapannut pojan vanhemmilta ja toimittanut teille tietymättömille. Jostain syystä, jota kirja ei oikein uskottavasti selitä, Israelin salainen palvelu Mossad alkoi selvittää pojan olinpaikkaa. Jäljitys johti ensin Lontooseen, missä oli Satmar-hasidien keskus. Lahko on saanut kuulema nimensä synnyinseudustaan Satu Maren kylästä Romaniassa. Lahkolla on tämän kirjan mukaan vastaavia keskuksia muuallakin, myös esim. New Yorkissa. En ollut ennen kuullut tämännimisestä hasidilahkosta. Kiinnostavaa.

Tässä yhteydessä kerrotaan myös Antwerpenin uskonnollisista juutalaisista timanttikauppiaista, jotka ainakin vielä tämän pikkupojan tapauksen aikoihin eli vuonna 1962 ratkoivat liiketoiminnallisia kiistojaan rabbinsa Itzikelin eivätkä esimerkiksi virallisen oikeuslaitoksen välityksellä. Mainitun rabbin seuraajat olivat kuulema toimineet toisen maailmansodan aikaan natsien vastaisena maanalaisena liikkeenä. Nyt sodan jälkeen liike toimi vastarintaliikkeenä omaksumillaan tavoilla kansainvälisessä timanttibisneksessä.

Näiltä timanttikauppiailta saatiin sitten kuulla kauniista, ranskalaisesta ja alkujaan katolisesta naisesta, Madeleine Ferreristä, joka oli toiminut sodan aikana vastarintaliikkeessä, missä yhteydessä hän oli tutustunut mainittuun antwerpeniläisten juutalaisten ryhmään. Nainen oli älykäs ja liikemiesvaistoillakin varustettu, ja nämä antwerpeniläiset juutalaiset pitivät häntä pyhänä naisena tämän liikkeelleen ympäri maailmaa tekemien toinen tostaan ovelampien palvelusten tähden. Näissä toimissa oli ollut etua ranskalaiseesta passista.

Eipä aikaakaan kun nainen rakastua räpsähti erääseen siionistirabbiin. Hän kääntyi juutalaisuuteen. Myös naisen poika ensimmäisestä avioliitosta kääntyi ja tuli opiskelleeksi esim. Sveitsissä ješivassa. Minä en tiennytkään, että Sveitsissä on merkittäviä ješivoita.

Sittemmin poika oli muuttanut vallan Jerusalemiin. Israelissa oli jossain vaiheessa asunut äitikin, sillä sinne hän lähti siionistirabbinsa kanssa omaksuen nimekseen Ruth Ben-David. Mutta perille päästyä rabbi jättikin naisen. Nainen liittyi jyrkemmän rabbi Meizishin kannattajakuntaan ja sonnustautui ortodoksjuutalaisen naisen muodottomaan kolttuun entisten eleganttien ranskalaishepeneiden sijaan. Meizish tuli tuonnempana olemaan se, joka houkutteli naisen Yosselen kuljettamiseen maasta.

Siionisrabbiseikkailun jälkeen nainen palasi kuitenkin Ranskaan, missä hänellä ei ollut pysyvää osoitetta, mutta missä hän majaili usein esim. Pariisin naisten uskonnollisessa yhteisössä. Minä en tiennytkään, että Pariisissa on tai on ainakin vielä 1960-luvulla ollut juutalaisten naisten yhteisö.

Kaiken aikaa Madeleine/Ruth teki erikoisia palveluksia juutalaisyhteisölle käytellen hyväkseen muuntautumiskykyään tyylikkäästä ranskattaresta säkkipukuiseen hasidinaiseen ja kaikkeen siltä väliltä.

Ja tosiaan, tämä nainen oli sitten ollut se, joka oli muiluttanut Yossele-pojan Israelista. Poika löydettiin New Yorkista Satmar-hasidiperheestä, mutta se ei ole kovin mielenkiintoista. Se sen sijaan on, että Madeleine/Ruthin jäätyä kiinni Mossad tarjosi itse hänelle töitä. Tosin Ruth valitsi toisin eli muutti jälleen Jerusalemiin ja nai fanaattisen ortodoksijuutalaisen ryhmän Neturei Kartan 72-vuotiaan johtajan.

Toinen juttu liittyy sellaiseen tilanteeseen, että Syyriasta olivat kaikki nuoret juutalaismiehet vuoden 1970 tienoissa poistuneet maasta paeten Hafez al-Assadin hallintoa ja jättäen jälkeensä lauman naimaikäisiä tyttöjä, joilla ei nyt ollut mitään mahdollisuuksia saada sulhasia. Tältä katastrofilta heitä ryhtyi kolmeksi seuraavaksi vuodeksi pelastamaan Israelin salainen palvelu. Naiset järjestettiin öisissä operaatioissa meriteitse Israeliin, missä oli parempi miestarjonta. (26.12.2013)