Wikileaksin aurinko ja kuu

Domscheit-Berg, Daniel. Wikileaks – sisäpiirin salaisuudet. Ruotsi 2011.

Luin kieltämättä pikkuisen myöhään tämän teoksen, Daniel Domscheit-Bergin kirjan Wikileaks – sisäpiirin salaisuudet. Tämä oli silti aika mielenkiintoinen, joskaan ei ehkä siitä syystä kuin on ollut tarkoitus.

En tiedä, mitä Domscheit-Berg tätä nykyä puuhaa, mutta ei ainakaan sitä, mitä tämän kirjan lopussa väitti ryhtyvänsä tekemään. Hän nimittäin kuvitteli, että olisi jotain järkeä perustaa Wikileaksin tyyppinen paljastussivusto, jonne ihmiset voisivat ilmiantaa yhtä jos toista, mutta heidän pitäisi itse imäärätä, mihin tiedot pitää lähettää. Hommassahan ei tietenkään ole mitään järkeä, sillä jos paljastushaluiset ihmiset tietäisivät itse, mihin ilmoittaa tietonsa erilaisista väärinkäytöskistä tms., he kyllä ottaisivat siihen tahoon yhteyttä itse. Wikieaksin menestyksen salaisuus oli juuri se, että se hoiti julkaisukanavat. Myös Edward Snowdenin suurin ongelma oli aikanaan se, kenelle vuotaa tietonsa. Eli se, mitä kautta paljastus pitäsi tehdä, on juuri se juttu, ja tästä ikävästä hommasta Domscheit- Berg kuvitteli voivansa päästä eroon.

Mielenkiintoinen seikka oli tietenkin Julian Assange. Kuulemma hän piti itseään uudemman ajan Solzhenitsininä ja oli varma, että häntä varjostetaan jatkuvasti, ja ilmeisesti hän oli jotenkin päättänyt päättää päivänsä idolinsa esikuvan mukaan jonkinlaisessa vankeudessa. Vainottuna oleminen oli iskostunut häneen 'kotoisena' olotilana, kun hänen new age -hörhö isänsä ajoi takaa häntä ja hänen äitiään Assangen ollessa lapsi.

Kaikki muistanevat nuoruudestaan tuollaisia Assangen kaltaisia höyrypäitä, jotka saavat kyllä aikaiseksi ja joilta muut saavat energiaa, mutta jotka sitten ajavat itsensä jotenkin tarkoitushakuisesti piippuun. Ja kun tuo viimemainittu tapahtui, me heistä energiaa imeneet suutuimme. Niin teki Domscheit-Bergkin: hän suivaantui vallan vimmatusti, kun Assange pilasi koko Wikileaksin hankkiutumalla vaikeuksiin emansipoituneiden naisten takia vieläpä Ruotissa, jossa siitä nalkkiin joutuminen on maailman varminta.

Googletin Domscheit-Bergiä, eikä hänestä löytynyt ainakaan helposti mitään sitten tämän kirjan kirjoittamisen. Eli hän oli vain kuu, joka heijasti Assange-auringon valoa ja menetti loistonsa saman tien, kun Assange joutui yksityiseen 'vankileiriinsä' niin kuin oli  enemmän tai vähemmän tiedostetusti suunnitellut elämässään käyvän. (5.9.2016)