Juutalaisuuden ristiriitaisuudesta kevyesti

Kessler, Edward. Mihin uskovat juutalaiset. Keuruu 2009.

Kirjastoon on jo jonkin aikaa ilmestynyt tasaiseen tahtiin pieniä kirjoja, joiden otsikko on Mihin uskovat… ja sitten jonkun uskonnon nimi. Kansikuvassa on aina sama T-paita, mutta joka uskonsuunnalla oman värisensä.


Otin tarkasteluun kirjoittajan oma esipuheen mukaan Center for Jewish-Christian Relations -tutkimuskeskuksessa vaikuttavan opettajan Edward Kesslerin kirjoittaman teoksen Mihin uskovat juutalaiset. Tämäntyyppisessä kirjassa ei oikein voi odottaa olevan mitään vedetseisauttavaa tietoa, mutta ainahan kirjasta kuin kirjasta jotain oppii.


Juutalaisista irtoaa niin monenmoista ja niin jyrkkää mielipidettä, että vaikka Israelissa ei olisi yhtäkään paletiinalaista, siellä ei olisi rauhaa. Ja tämä teos otti mukavasti huomioon tämän seikan. Syy juutalaisuuden ristiriitaisuuksiin on yksinkertaisesti siinä, että se kannustaa itsenäiseen pohdintaan, ja siitä väistämättä seuraa itsenäsiä ajatuksia.

 

Tästä teoksesta jäi mieleeni juutalainen feministi Andrea Rita Dvorkin, jo joitain vuosia siten edesmennyt, joka loihe lausumaan takavuosien Clinton/Lewinsky-jupakasta: "Mielestäni Hillaryn pitäisi ampua Bill, ja sitten presidentti Coren pitäisi armahtaa hänet".Kiinnostavalta kuulosti sekin, että jopa Israelissa on alettu vihkiä humanistirabbeja, joiden tarkoitus on palvella etenkin maallistuneita juutalaisia. Ensimmäinen tällainen oli 2004 vihitty Sivan Maas. Nämä kun näkevät juutalaisuuden pikemminkin kulttuurisena kuin uskonnollisena entiteettinä, ja vaikka heidän mielikuvituksensa ei oikein uskontoon ainakaan kaikilta osin riitäkään, he pitävät juutalaisuutta kulttuurisesti säilyttämisen arvoisena.