Geneettiseen luokkajakoon?

Krogerus, Mikael & Tschäppeler, Roman. Pieni suuri muutosten kirja. EU 2013.

Lukaisin tuossa pikkuisen kirjasen nimeltä Pieni suuri muutosten kirja. Kirja on vanhanaikaisen pikku kirjan näköinen. On kovat kannet ja pyöristetty selkä, ja ylivetona nahkajäljitelmämuovia, tummansinisitä, ja kaikki tarvittava grafiikka sille folioituna. Kirjaintyyppinä ulkoasun suunnittelija vain on joutunut käyttämän jotain uudehkoa Futuraa, joten hän ei ole päässyt aivan toivottuun nostalgiseen vaikutelmaan, sillä uudet digitalisoidut Futuran leikkaukset ovat kaikki vähän kovia. Olisi tarvittu vanhempi leikkaus (joita siis ei digitaalisina suoraan saa) tai sitten vaikka kirjaintyypiksi Johnston (joka on digitalisoitu jo kymmenisen vuotta sitten).

Kirja on muuten hyvin fashionaabeli, eli siinä on runsaasti muodikasta informaatiografiikkaa. Infografiikan ongelma on se, että siitä tulee helposti vaikeaselkoisempaa kuin sama asia selitettynä rehellisellä tekstillä, ja tässä käsillä olevassa kirjassa on aika usein käynyt niin. Informatiografiikka on vaikeampaa kuin muodikasta.

Muutoksista noin ylimalkaan kirjassa on minun elämänkokemukseni kanssa yhtäpitävästi sanottu, että muutokset ovat aina kivuliaita, sillä muutos merkitsee liikettä, liike aiheuttaa hankausta ja hankaus väistämättä kipua. Tästä johtuukin, että ihmiset ovat halukkaita muutokseen vasta, kun kipu vanhassa, toimimattomassa pysymisestä on selkeästi suurempi kuin muutoksesta aiheutuva kipu.

Toinen mieleeni jäänyt kohta on genetiikan ylivoima. Teoksen tekijät, Krogerus ja Tschäppeler, kirjoittavat, että olemme tällä hetkellä lopettelemassa elämäämme teollisen vallankumouksen viidennessä aallossa, informaatioteknologian ja kommunikaation aikakaudella, ja olemme siirtymässä bioteknologian ja terveyskeskeisyyden kuudenteen aaltoon. Genetiikasta innostumisen lieveilmiö on, että perimää aletaan pitää oleellisempana kuin muita ihmisen elämään, valintoihin ja tekoihin vaikuttavia seikkoja kuten erilaisia ympäristötekijöitä. Vapaata tahtoa kirjoittajat eivät lähes kuudesaaltolaisina enää edes mainitse… Niinpä ihmisiä aletaan kirjoittajien mukaan kohtsillään seuloa geneettisesti parempiin ja huonompiin. Tuloksena Amerikkaan saadaan yhdysvaltalaisen molekyylibiologin Lee M. Silverin mukaan uusi geneettiseen perimään perustuva luokkayhteiskunta, jossa valiogeenisin 10% ihmisistä ei enää risteydy huonompiperimäisen väestönosan kanssa.

Ed. aiheeseen liittyvän, aukeamalla 136-137 olevan, kuvion mukaan tähän 5. aallosta 6. aaltoon siirtymiseen kuuluu "maailman ja ihmisten ylirasittuminen", jota totisesti saatamme kaikki jo nähdäkin ympärillämme tapahtuvan.

Kirjan lopussa esitellään kirjoittajat, ja suomalaissyntyisestä Krogeruksesta sanotaan, että hän aikoo muuttaa maailmaa, muttei vielä tiedä, miten. (8.5.2014)