Joogasalin idylliä, pienin käärmein

Mitchell, Rain. Tasapainoilua - Joogasalin naiset 1. Ruotsi 2012.

Olen monesti joutunut toteamaan, että huono kirjallisuus on usein parempaa kuin hyvä, ja tämä Rain Mitchellin Tasapainoilua - Joogasalin naiset 1 osuu tähän kategoriaan. Tässä yhteydessä tulee mieleen, miten silloin tällöin saa lukea ihmettelyä siitä, miksi ihmiset lukevat tätä nykyä niin paljon nimenomaan dekkareita. Syyhän on aivan kirkas: ns. vakavaksi noteerattu kaunokirjallisuus käsittelee yleensä lapsuutta tai nuoruutta, eli se on lastenkirjallisuutta. Aikuiset ihmiset ovat yleensä selvittäneet ne jutut ajat sitten eivätkä jaksa vatvoa moisia enää. Siispä jos jotain haluaa lukea, on pakko lukea dekkareita. Niissä ei käsitellä lasten asioita. Tai sitten on luettava jotain sellaista kuin tämä Rain Mitchelin kirja.

Kirjan päähenkilöt ovat kyllä kohtalaisen nuoria, mutta kuitenkin sentään aikuisia. He elävät melko söpöä elämää, mutta heillä on sen sukuisia ongelmia, joita oikeilla ihmisillä on. Tietenkin on amerikkalaistyyppisiä ihmissuhdedramoja, mutta on muitakin. Yksi yrittää pyörittää yritystä ja kamppailee maailmanparantaamisen ja bisneksen välillä. Yhdellä on vakava päihderiippuvuus, ja eräästä erittäin aidosti kuvatusta tilanteesta ystävät pelastavat hänet. Ja toinen on juuri omista päihteistään toipunut. Vaikka on niitäkin, jolla on kuvitteellisia riippuvuuksia, paisuteltuja ongelmia, kun elämä on liian helppoa. Sitten on vielä upeita näyttelijättäriä, sanavalmiita kuin mitkä, ja on nouseva tanssijatar, jolla on paskiaismainen äiti. Itse asiassa aika monella on rasittava äiti… Tietenkin kaikki käy vähän liian kevyesti, mutta yhtä kaikki, homma on hiukan aikuisen ihmisen elämään päin.

En ollut kuullut tästä kirjasta mistään, vaan se sattui olemaan kirjaston kesälukemisuositusten hyllyssä. Tämän luulisi menevän kaupaksi kuin häkä. Ulkonäkö on aina tärkeintä asiassa kuin asiassa, ja niinpä on vielä sanottava, että Eevaliina Rusasen päällyspaperi (vaikka kirjaston muovien pilaama) osuu tähän kirjaan kuin nenä naamaan.

Erittäin hyvää kesäviihdettä, siis. (12.8.2015)