Le Carrén perillinen

Musharbash, Yassin. Radikaali. Riika 2013.

 

"Oikeus sössittyyn elämään on loukkaamaton!"

Nyt se on löytynyt, John Le Carrén manttelinperijä! Ja se on hyvä se, sillä Le Carré alkaa jo olla väljähtynyt. Parhaita ovat hänen ensimmäiset kirjansa sekä ne, joissa esiintyy Smiley. Ja monissa parhaista on aina jossain osassa Saksa.

Saksassa tapahtuu tämäkin poliittinen trilleri. Kun Le Carré kirjoitti kylmästä sodasta, Yassin Musharbash kirjoittaa Radikaalissaan jihadisteista ja heidän vastustajistaan vastajihadisteista jonkinlaisessa paikoin kiehahtelevassa kylmässä sisällissodassa.

Tässä on moniakin hypoteeseja siitä, miten ihminen voi radikalisoitua ja mihin suuntaan; joskus syyt ovat lähes hyviä, joskus mitättömiä, mutta vaarallisimmat liittyvät siihen, että monilta tahoilta tunkevat kulttuuriset sitoutumisvaatimukset käyvät ylivoimaisiksi ja/tai sitten joku näistä sitoutumista vaativista tahoista pettää. Jihadismin arvellaan olevan yritys kaapata koko islamin usko radikaalien käyttöön.

Trilleristä ei voi juonta paljastaa, mutta todettakoon, että päähenkilön kerrotaan olleen opiskeluaikoinaan itsensä World Trade Centerin 9/11-iskun johtajan Muhammad Attan kavereita, mikä sitten kostautuu...

Lisäksi tässä esitellään mielenkiintoisia termejä kuten nojatuolijihadisti.

Tuon vasemmalla olevan lainauksen, kirjassa berliiniläseen seinään sprayatun graffitin, syvällisyyttä ei suuremmin selitetä. Aika hyvä, eikö? Minusta se ainakin on vetoava... (7.4.2014)