Eräästä uudesta uskonnosta

Orloff, Judith. Emotionaalinen vapaus. Riika 2009.

Judith Orloff mainitaan Dan Brownin Kadonneen symbolin lopussa. Niin Dan Brownin viihderomaanissa kuin tässä Orloffin teoksessa Emotionaalinen vapaus mainitaan 'tutkimukset' veteen kohdistetuista rakkaudellisista viesteistä ja siitä, miten tällöin syntyneet jääkiteet olivat kauniimpia kuin silloin, kun veteen kohdistettiin vihamielisiä ajatuksia. Dan Brownin kirjassa nämä tutkimukset on tehnyt kirjan sankaritar; Orloff nimeää niiden tekijäksi Masuto Emoto-nimisen henkilön.

 

Judith Orloff ilmoittaa olevansa koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja psykiatri. Hän kertoo tiensä lääketieteelliseen kulkeneen huumeklinikan kautta. Hän on juutalainen, mutta tekstissä vilisevät jokseenkin kaikki suuren yleisön tuntemat uskonnot. Kirjan alussa on anatomisia piirroksia, teoksessa kuvaillaan psyykelääkkeiden vaikutuksia ja propagoidaan terveellisten elämäntapojen puolesta; välillä suoritetaan käsillä parantamista, hoidetaan vihan aiheuttamia poltergeist-tyyppisiä ilmiöitä ja sen sellaista.

 

Olen kuullut väitettävän, että ihmiset turvautuisivat uskontoihin saadakseen lohtua; olen myös lukenut väitteen, että koko homma johtuisi syyllisyyden tunteesta. Molemmat väitteet ovat arkipäivän havaintojen ja uskonnollisen kirjallisuuden taustaa vasten yksinkertaisesti höperöitä.

 

Erään helluntailaisen olen kuullut väittävän, että ihmiset ovat helluntailaisia kuuluakseen johonkin. Siinä väitteessä on jo järkeä.

 

Mutta entäs nämä uudet uskonnolliset liikkeet, jotka ovat muotoa 'believing without belonging'?

 

Ainakin tämän teoksen perusteella näyttäisi siltä, että Orloffin kannattajat lukenevat hänen kirjojaan ja käyvät hänen kurssejaan puolustautuakseen. Pääasiassa kirja koostuu nikseistä, joilla välttää modernin yhteiskunnan kuluttavuus. Kaikki tiedotusvälineethän syytävät meidän niskaamme vaatimuksia, miten meidän pitäisi olla tehokkaita ja puolustaa oikeuksiamme ja vihata milloin mitäkin vääryyttä. Kiivaan elämäntahdin vaatima, aggressiota lähenevä adrenaliinihumala ja siitä johtuva jatkuva ylirasitus on kuitenkin useimmista vastenmielinen tila, ja tässä kirjassa neuvotaan pysyttelemään sen ulottumattomissa.

 

Joskus, toisenlaisina aikoina, vastaava tyytymättömyys yhteiskunnan ylimitoitettuihin vaatimuksiin on saattanut purkautua poliittisena kapinana, mutta nyt kapina näyttää saaneen uskonnollisen muodon näissä New Age -liikkeissä. Niissä on vanhaa, hyvää kalvinismia se, että taloudellisen edun tavoittelua ei aseteta kyseenalaiseksi vaan pikemminkin liikkeet 'lupaavat' auttaa kaikenlaisen onnen, myös rahallisen, tavoittelussa. Uutta on se, että niksit poimitaan pitkin planeetanlaajuista uskontojen kirjoa, jätetään meditaatiotekniikoista liian vaikeat osta pois, tuotteistetaan sekametelisoppa myyntikuntoon ja pannaan raha poikimaan. Ja ihmisethän ostavat. Jos mukavuutta ja mielihyvää ostetaan muutenkin, niin miksei myös maailmankatsomuksellis-psykologistisia puolustautumismenetelmiä?

 

Olettaisin, että nämä uudet 'believing without belonging'-tyyppiset New Age-uskonnollisuuden muodot ovat pääosin naisten laji. Väkisin kuitenkin pyrkii mieleeni tajuntaan iskostunut väite, että uskonto on määritelmän mukaisesti aina sosiaalista, yhteisöjä muodostavaa toimintaa. Mitä ilmeisimmin määritelmää on muutettava, tai sitten New Age on määriteltävä muuksi kuin uskonnoksi. Yhtä kaikki, sosiaaliset instituutiot ovat aina organisoituneita, niissä on eri tasoisia asemia, ja niissä käytetään valtaa, eikä valta ole naisten keskuudessa yhtä tavoittelemisen arvoista kuin miesten, ja kenties tästä syystä New Age ja 'believing without belonging' vetoaa pikemminkin naisiin.

 

Kirjan on julkaissut Basam Books Viisas elämä-sarjassaan. Kirjasarjan ulkoasu ei aina ole ollut yhtä ilmiselvästi naisten (kuviteltuja) makutottumuksia vastaava, mutta viime aikoina tätä kohderyhmää on alettu alleviivata, kenties kliseisellä tavalla. Uskoisin, että tämä kirjasarja on aika hyvä bisnes.

 

Basam Books on aloittanut myös uuden Shakti-sarjan, jossa on tarkoitus julkaista naisille suunnattua korkean tason pornoa. Jostain syystä niihin markkinoihin minä en usko.

 

Kun Viisas elämä-sarja keskittyy New Age-henkiseen kirjallisuuteen, mystiikan klassikot ja uskontoja koskevan tieteelliset kriteerit täyttävän kirjallisuuden Basam Books julkaisee sarjojen ulkopuolella. Basam Books on julkaissut mm. Jaakko Hämeen-Anttilan islamilaista mystiikkaa käsittelevän teoksen Jumalasta juopuneet samoin kuin monia muitakin hänen teoksiaan. (11.1.2010)