Lähi-idän muinaisuutta ja nykyisyyttä

National Geographic. Sivilisaation kehto. 2012.

 

Strømmen, Øyvind. Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa. EU 2013.

Eilen katsoin poikkeuksellisesti telkkaria. Televisiohan on mielestäni typerä media, enkä juurikaan vaivaudu sen ääreen. Mutta nyt katsoin National Geographicin vuonna 2012 tuottaman ohjelman, jonka suomenkielinen nimi oli Sivilisaation kehto.

Sinä kerrottiin Turkista löytyneestä Göbekli Tepen temppelialueesta, jonka väitettiin olevan noin 11 500 vuoden takaa eli ajalta ennen maanviljelyksen keksimistä. Alueen kivirakenukset tulkittiin uskonnollisiksi, hautajaisriiteihin liittyviksi, sillä niiden ihmismäisillä reliefipylväillä ei ollut päitä, ja tiedossa oli jo ennestään, että sikäläisiin hautaamistapoihin kuului, että ruumiin mätänemisen jälkeen siltä irrotettiin pää jälkeenjääneiden 'sisustuskäyttöö'. Alueella oli eri-ikäisiä temppeleitä, ja ne pienenivät mitä myöhemin ajoitettavammista löydöistä oli kyse, ja ennen pitkää alkuperäinen temppelialue hylättiin. Tämä tapahtui samoihin aikoihin, kun vastaavannäköisiä, joskin pienempiä, oli ilmaantunut useisiin lähikyliin. Tästä tehtiin se johtopäätös, että iso temppeli oli alkujaan suuren alueen yhteinen ja korvautui monella paikallisella.

Tämä temppeliprojekti alkoi siis kivikaudella reippaasti ennen keramiikan, pyörän ja kirjotustaidon keksimistä. Maanviljelyksen keksimiseen tuli kulumaan velä reilu vuosituhat. Temppelin rakentamisen ja maanviljelyksen välille oletettiin yhteys, joka oli mielestäni hiukan yllättävä. Temppelinrakentajat nimittäin aloittivat projektin ennen maanviljelyksen syntyä eli ollessaan vielä metsästäjä-keräilijöitä.

Ohjelman mukaan metsästäjä-keräilijät olivat siinä jo ryhtyneet korjaamaan luonnonviljaa. He kuitenkin kuljeskelivat vielä ympäriinsä ilman vakituisia asuinsijoja, mutta lähiseuduilla alkoi vaellella tuossa jääkauden loppuessa ja elinolosuhteiden parantuessa useampia ryhmiä. Nämä ryhmät alkoivat kehittää yhteistä käsitystä tuonpuoleisuudesta, ja rakensivat temppelin tämän manifestoimiseksi. Se oli siis aluksi vaeltavaien ryhmien yhteinen kokoontumispaikka, yhdessä väsätty ja siten uudenlaista, monia pieniä ryhmiä yhdistävää yhteishenkeä luonut.

Sitten tapahtui muitakin uudistuksia. Kun alkoi kehittyä kyliä, niihin ilmaantuivat rakennukset, joissa oli useita huoneita, mutta joissa ei selvästikään asuttu, ja nämä on tulkittu varastotiloiksi. Näihin yhteisvarastoihin alettiin oletettavasti koota metsästelyn ja keräilyn ja sittemmin maanviljelyksen ja karjanhoidon tuottamaa ylijäämää.

Yleensä on oletettu, että ensin tarvittiin maanviljelys ja ylijäämän tuotanto ennen kuin voitiin ruveta monumentaalirakennuksia pykäämään. Tämä tv-ohjelma siis esitti päinvastoista. Uskonnoliset monumentaalirakennutkset ja niiden kautta tapahtunut yhteisen ideologisen pohjan muodostaminen olivat ensin, ja vasta sitten saattoi syntyä työläs ja pitkäaikaista suunnittelua vaativa maanviljelys. Ennen kuin maanviljelys saattoi kehittyä, ihmisten piti luottaa toisinsa, ja sen mittarina oli, että jos uskot kuolemaan liittyvistä seikoista kuin me, kuulut meihin ja osallistut rakennusprojeteihimme ja kulttiimme.

Ajan kuluessa vanha, iso tempeli täytettiin useampaan otteeseen, ja syntyneelle mäelle rakennettiin aina vain pienempi ja pienempi temppeli, ja kuten sanottua, kyliin alkoi ilmaantua omia pikkutemppelitä. Näyttäisi siis siltä, että kun ihmiset maanviljelyksen myötä asettuivat paikoilleen, he eivät enää voineet vaeltaa säännöllisesti isolle temppelille, ja niin rakennettiin pienempiä paikallisia pyhäköitä ison temppelin vastineeksi. Tämä merkitsi myös kultin vakiintumista - ihmiset eivät tarvineet enää entisenlaisia suuria joukkokokoontumisia yhteisen uskon/me-hengen vahvistamiseksi.

Lukaisin tuossa juuri Øyvind Strømmenin teoksen Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa. Kirja on pamfletinomainen ja perustuu ahkeralle aihepiiriä käsittelevien nettisaittien läpikäymiselle. Teoksen ovat innoittaneet tietenkin Brejvikin terroriteot 22.7.2011, ja teoksen painopiste onkin Norjassa.

Kirjasta saa sen käsityksen, että nykyiset äärioikeistolaiset liikkeet ovat heikkoja. Puolueina tai muina ryhminä ne ovat syntyneet ja hajoileet ja ihmiset ovat pomppineet ryhmästä toiseen, eikä niillä ole ollut pysyviä johtajia. Äärioikeistolaisuuden nimissä suoritetut terroriteot ovat viime aikoina olleet ns. yksinäisten susien aikaansaannoksia. Yksinäinen susi ja erakko ovat tässä kirjassa esitetyn mukaan eri asioita, sillä yksinäisellä sudella on jonkinlaisia suhteita vaikkei ehkä varsinaisia jäsennyyksiä jonkinlaisiin ryhmiin, vaikka siten vain netin kautta.

Strømmenin mukaan nykyistä äärioikeistolaisuutta leimaa islaminpelko, joka on saanut muodon Eurabia-aatteessa: muslimit ovat valloittamassa Euroopan niin, että alkuperäiset kansat jäävät vähemmistöiksi. Tämä tapahtuu hitaasti hivuttamalla, ja ennen kaikkea siten, että muslimit lisääntyvät enemmän kuin se väestö, jonka sekaan he ovat maahanmuuttaneet. Näihin liikkeisiin siis liittyy maahanmuttajavastaisuus.

Retoriikka näissä löyhissä liikkeissä muistuttaa jihadin reotoriikkaa, ja siitä termi vastajihad. Ne ollessaan toistensa vastapuolia muistutavat toisiaan niin, että läntiset liikkeet ovat jopa pyrkineet yhteyteen vastaavien vaikapa muslimiliikkeiden kanssa kuten Amerikan mustien Nation of Isalmin. Nation of Islamin johtajasta Louis Farrakhanista brittiläinen Nick Griffin, National Frontin, edustaja kirjoittaa: "Valkoiset nationalistit kaikkalla toivovat Farrakhanille kaikkea hyvää, sillä me käymme yhteistä taistelua rotuerottelun ja rotujen vapauden puolesta".

Tuli tässä nyt sitten mieleeni, että joidenkin näyttää olevan hyvin vaikea sietää, että omassa lähipiirissä on useita 'meitä' eli uskonnollisia ryhmiä. Näyttää siltä, että jotkut tarvitsevat lähettyvilleen hyvin homogeenisen uskomuskulttuurin.

 

Seuraavaksi odottelen National Geographicilta tai keneltä tahansa ohjelmaa, joka vastaavasti esittelisi, miten ihmiset päätyivät aikanaan elämään yhteiskunnissa, joissa on useita toisistaan suurestikin eroavia uskomusjärjestelmiä. Muinaisessa Roomassa nyt jo ainakin...(29.8.2013)