blogi/etusivu

Ilta-aurinkoja Ugandassa

27.06.2020
blogi/etusivu >>

Oltiin reilu viikko Ugandassa, jolla nimellä uukuniemeläiset alkuperäis- ja kesäasukkaat joskus kutsuvat koko- tai osa-aikaista asuinpaikkaansa.

Oli ennenkuulumattoman kuuma kesäkuun loppupuoli, ja hellettä piisasi vielä tällekin päivälle. Kyllä oli oivallinen se Pyhäjärvi. Tavanomaisesti kävelemme mökkireissuilla sellaisen viitisen kilometriä päivä, mutta nyt tuli uiduksi siihen päälle ihan reippaita matkoja. Mehän oikein aina uimme emmekä pulikoi.

Uusia kokemuksia saimme myös: paistoin elämäni ensimmäisen kerran muikkuja. Isohkoja yksilöitä oli myynnissä Kirkonkylän keskiviikkoillan kesätorilla. Isäntä osti kilon. Samoin Aili, jonka luo meidän oli iltatorin jälkeen meneminen 'jatkoille'. Koska Aililla on realistinen käsitys meidän kyvyistämme selvitä arkisista askareista, hän päätti näyttää isännälle, miten muikut perataan. Isäntä oli ennen vain niin sanotusti puhkonut niitä, mutta Ailin, vanhan pitokokin, mielestä muikkuihin ei pidä jättää sisään mitään sellaista töhkää, jota niihin puhkottaessa jää.

Isäntä sai opetusta muikunsiivoamisessa, ja minä seuraavana päivänä Ailin neuvojen mukaan sekoitin suolaa ja vehnäjauhoja ja painin muurinpohjapannulle voihin paistumaan. Aika hyviä, varisinkin kun vertasi siihen neulanterävänruotoiseen säynävään, jota olimme keitossa nauttineet aiemmin. Ja muutenkin.

Sinne jäivät helteiset tyyneen järveen laskevat auringot.

 

Lähtö ei ollut niin ankea kuin voisi kuvitella, sillä viikon toisella kesätorilla, tämänaamuisella lauantaikesätorilla, olivat Uukuniemen Urheilijat järjestäneet aamiaiseksi kuohuviiniä (alkoholitonta) sekä lohi- ja savukanapaahtovoileipiä. Kyllä sen päälle lähti kevyin mielin ajelemaan asfalttiviidakkoa päin.


Viimeksi muokattu: 27.06.2020 20:16:50


Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti