blogi/etusivu

Mansikkalimonadia

10.06.2018
blogi/etusivu >>

Kävin toukokuun puolella Uukuniemellä viemässä äiteen haudalle kukkia – jotka sittemmin ovat varmaan paleltuneet, vaikka silloin oli helle – pudottelin myös pari kirjaa eräisiin postilaatikohin. Esimerkiksi Sakari Tiaiselle. Kiittäessään kirjasta hän liitti sähköpostiviestiin oheisen kuvan.

 

Kuva esittää Uukuniemen Niukkalan Virvokkeen  (per. 1941) limonadipulloa alkuperäisine etiketteineen.

Äiti oli säilyttänyt meilläkin jonkun tuollaisen korkin (joka ei kuvassa ihan kokonaan näy), mutta ei ymmärtääkseni kokonaista pulloa. Niukkalassa toimi yhteensä kolmekin eri limonaditehdasta, ja yhteen niistä eli siihen, joka sijaitsi siinä Vasselin lähellä, liittyi äidillä melkoinen lapsuusmuisto. Pienenä tyttönä hän oli käynyt ostamassa tehtaalta limonadia, ja juostessaan sitten pullot – ettei vain olisi jopa ollut kaksi pulloa kummassakin kädessä – kädessä hän tietenkin kaatua rätkähti. Yksi pullon sirpale katkaisi melkein hänen koko toisen peukalonsa, ja siinä näkyin aina hamaan kuolemaan asti melkein ympäri koko peukalon kulkeva arpi.

Muuta vikaa peukaloon ei jäänyt, ja ihmetyttää, että se siitä toipui tikkailematta, tulehtumatta.

 

Niukkalan Virvokkeen lisäksi muita limutehtaita Uukuniemellä olivat Niukkalssa sijainnut Uukuniemen Virvoitusjuomatehdas Oy (per.1938) ja ennen sotia toiminut K. & H. Härkäsen virvoitusjuomatehdas (pe. 1937). (10.6.2018)

 


Viimeksi muokattu: 13.06.2018 08:09:10


Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti