blogi/etusivu

Muinaisuuden yhtenäisyyttä

18.07.2022
blogi/etusivu >>

Jos kirjan nimi on Muinaisen Lähi-idän imperiumit – Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho, odotukset ovat suuret.

Kirja viestittää pitkälti omaa (pakko)synnytysprosessiaan: vaikuttaa nimittäin siltä kuin olisi päätetty, että nyt tehdään tällainen kirja ja listattu, mitä osa-alueita kulttuurissa ja yhteiskunnissa kaiken kaikkiaan eli kattavasti on ja pantu näiden osa-alueitten asiantuntijat yliopistosta kirjoittamaan aiheesta, vaikka noilta aloilta ei Lähi-idän muinaisuudesta olisi mitään sanottavaa – kunhan vain on saatu jonkun mielestä kattava esitys. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tämä olisi huono kirja, mutta sitä se tarkoittaa, että kirja ei ole yhtä spektaakkelia alusta loppuun. Kirjan ovat toimittaneet Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori, ja krjoittajia on tosiaankin leegio.

Kirjan etulehtinä on kartat muinaisesta Lähi-idästä, alussa koko Lähi-itä, lopussa Mesopotamia, ja alun kartassa näkyvät nykyrajat. Tämä on mainio ratkaisu. Paljon on näyttää tapahtuneen sen jälkeen, kun tämän kirjan aiheet olivat todellisuutta sillä maantieteellisellä alueella, ja se aika on 3000-323 eaa.

Tavan tallaajan kannattaa lukea, vaikkei koko kirjaa jaksaisi kahlata, Saana Svärdin kirjoittama ensimmäinen varsinainen luku eli Johdatus muinaisen Lähi-idän historiaan ja valtakuntiin, vaikka tämä professorisnainen on tyylillisessä mielessä hämmästyttävän huono kirjoittaja. Karttoja on vielä erikseen tässä luvussakin, mutta näistä puuttuvat nykyrajat, jotka olisivat helpottaneet meidän Lähi-itä -maallikoiden hahmottamista, mutta kuten sanottua, alun etulehden kartasta ne kyllä näkyvät. Kylläpä valtakuntien rajat ovat liikkuneet, ja etenkin hämmästyttää, miten heetiläiset kasvattivat valtakuntaansa parissa sadassa vuodessa n. 1450 – 1220 eaa. Mutta heetiläisistä, jotka majailivat pääosin nykyisen Turkin tienoilla, ei tässä kirjassa hirveästi ole puhetta niin kuin ei Egyptistäkään;  painopiste on Mesopotamiassa.

Aivan uutena tuttavuutena minulle tulivat tässä kirjassa kassilaiset. Nämä nousivat valtaan ryöstäen Babylonian. Heidän puhumansa kieli ei kuulemma, sen vähän perusteella, mitä voidaan tietää, ollut sukua alueen muille kieleille. Kassilaiset hallitsivat vuosina 1595–1150 eaa alueen laajoja kauppaverkoja nykyiseen esim. Bahrainiin asti. He eivät tuhonneet alistamaansa kultturia, ja tämä lienee yksi syy siihen, miksi muinaiset lähi-idän kulttuurit pysyivät ainakin meikäläisen silmään aika samanlaisina vuosituhannesta toiseen.

Kassilaisten Babylonia ja heetiläisten valtakunta olivat kaksi neljästä suurvaltojen ajan 1500-1200 eaa suurvallasta, ja ne muut muut olivat Egypti ja Mitanni.

Tarunhohotoiset Persialaiset puhuivat indoeurooppalaista kieltä, ja oletetaan, että he olisivat lähtöisin nykyisen Iranin alueella olevasta Farsin provinssista. Ilmaannuttuaan ensimmäisen kerran nuolenpääteksteihin vuoden 1000 kieppeillä eaa he ryhtyivät rakentamaan imperiumiaan lähtien Elamista. Persia otti sitten haltuunsa uusbabylonialaisen imperiumin, ja Kyyros II kuollessa valtakunta käsitti mm. osan nykyistä Afganistania.

Nuolenpääkirjoitus jos mikä oli yksi niistä asioista, jotka olivat ja pysyivät läpi vuositauhanten ja valtakuntien vaihdosten. Sen kehittivät sumerilaiset vuoden 3300 paikkeilla eaa, ja viimeiset teksit sillä kirjoitettiin 100–150 jaa, eli se oli käytössä lähes kolme ja puoli vuosituhatta. Sen etu kuva- ja tavaukirjoitustyyppisenä oli sama kuin kiinalaisen kirjoituksen, eli se soveltui monille kielille siten, että eri kieliä puhuvat ihmiset saattoivat lukea samaa tekstiä suheellisen sujuvasti. Kiinassakaan eri alueilta kotoisin olevat ihmiset eivät ymmärrä toistensa puhetta, joten he piirtelevät kämmeniinsä sormella kirjoitusmerkkejä, ja niin asiat hoituvat.

 

Mutta kuten sanottua, aakkoskirjoitukset korvasivat nuolenpääkirjoituksen hiljakseen 1500 eaa eteenpäin. Tuolloin tapahtui pronssikauden romahdus hajottaen pronssikautiset kansainväliset verkostot ja esimerkiski akkadilaisella nuolenpääkirjoituksella käyty diplomaatiinen kirjeenvaihto lakkasi. Tämän luvun kirjoittajat Aleksi Sahala ja Joanna Töyräänvuori arvelevat, että aakkoskirjoitus jouduttiin keksimään muutamaankin kertaan ennen kuin se vakiintui, ja vakiintumista ymmärrettävästi edisti se, että tarvitsi opetella ratkaisevasti vähemmän merkkejä.

Löytyneitä tekstejä on monenlaisia kuten kirjeenvaihtoa mitä erilaisimpien tahojen välillä. Näistä paljastuu, että vaikkapa monimutkaisissa rakennusprojekteissa oli ongelmansa, esim. logistiset ja työnjohdolliset, jo vuosituhannet sitten.

Kirjassa on aika paljon kuvia, ja esineistö ja arkkitehtuuri – tai siis se, mitä niistä on jäljellä – on hyvin, hyvin samannäköistä. Näin siitä huolimatta, että tapahtui jopa kansainvaelluksia kuten gutilaisten vyöryminen Mesopotamiaan tai merikansojen vaellus, joka tuhosi heetiläisten valtakunnan ja joihin kuuluivat mm. filistealaiset, joista on puhe myös Vanhassa testamentissa. Aina kansojen siirtyileminen ei ollut omaehtoista, vaan kansoja myös pakkosiirreltiin eri syistä.

Uskonnoista tässä on tietenkin paljon, mutta Mikko Luukon kirjoittamasta luvusta Tiede ja taikausko minua jäi kaivelemaan se, että hän piti ennustamista jotenkin absurdina taikauskona. Mutta mehän tavallisessa arjessamme ennustelemme/ennakoimme kaiken aikaa, teemme mitä ihmeellismmistä "merkeistä" johtopäätöksiä siitä, mitä tuleman pitää ja miten kannattaa toimia missäkin, tietyt tunnuspiirteet täyttävässä tilanteessa. Minusta välimatka tästä siihen, että johtopäätökset tehdään lampaanmaksasta tai tähdistä, on aika lyhyt, ja kyllä meidän arkemme ennakoiminenkin aika vahvaan uskoon perustuu.

Martti Nissinen on kirjoittanut aiheesta Sukupuoli ja seksuaalisuus. Miesten väliseen seksiin on pyritty puuttumaan vuosituhansien saatossa – sitä kun on aina esiintynyt – monin tavoin, jotka eivät näytä liittyvän mitenkään Päivi Räsäs -tyyppisiin "luonnollisuuden" tai "mitä Jumalan on tarkoittanut" -argumentteihin. Lainaanpa tätä Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professori Niissistä suoraan: "Homoseksuaalisuuden tuomitseminen ei ole syynä keskiassyrialaisen lain ja Kolmannen Mooseksen kirjan määräyksiin, jotka koskevat miehen yhtymistä seksuaalisesti toiseen mieheen. Teko kriminalisoidaan, koska penetraation kohteena oleva osapuoli rinnastuu naiseen ja siten menettää miehisen statuksensa. Raamatussa rangaistuksena on kuolemantuomio, kun taas keskiassyrialaisessa laissa aktiivinen osapuli määrätään raiskattavaksi ja hänestä tehdään eunukki. Sukupuolihierarkiaa korostavassa mallissa ei siis ole ongelmallista määrätä miestä raiskattavaksi ja velvoittaa toisia miehiä suorittamaan raiskaus."

Eunukit ovat muutenkin mielenkiintoinen esimerkki normista poikkeavasta sukupuolesta. Eunukeilla nimittäin saattoi olla hyvinkin vaativia tehtäviä yhteiskunnissa. Eunukeita saatettiin määrätä maaherroiksi provinsseihin siksi, ettei näistä viroista muodostuisi perinnölisiä. Oma erityinen sukupuoliroolinsa oli assinnu, sukupuolirajat ylittävä henkilö Ištarin temppelieissä. Termiä on käännetty vuosien saatosa vaihtelevasti temppeliprostituoiduksi, homoseksuaaliksi tai transvestiitiksi.

Sukupuoleen liittyen pistikin silmään muinaisen Lähi-idän taloutta käsittelevän luvun yhteydessä oleva kaunis kuva 3100–2900 eaa peräisin olevasta hopeaveistoksesta, joka kuvatekstin mukaan "esittää vesiastiaa pitelevää polvistunutta härkää". Nautaeläintä hahmossa kuitenkin on minusta vain pää ja sorkat, mutta muuten se on ihmismäinen sangen naisellisella tavalla, joten en malta olla ihmettelemättä, miksi hahmo on härkä eikä lehmä...

Tässä yhteydessä todettakoon, että vaikka naiset eivät saaneet noihin aikoihin kirjallista sivistystä, maailman ensimmäinen kirjailija lienee ollut nainen, noin vuosina 2285–2250 eaa elänyt akkadilaisdynastiaan kuulunut Enheduanna. Hän oli kuunjumalatar Nannan ylipapitar Urissa ja kirjoitti temppelihymnejä ja rukouksia.

Kirja on siis mielenkiintoinen ja ennen kaikkea virkistävä poikkus nykyisen ylettömän hypetyksen keskellä. Tämä on tyyni ja rehellinen tieteellinen teos, jossa ei väitetä tiedettävän enempää kuin tiedetään.


Viimeksi muokattu: 31.07.2022 16:15:55