blogi/etusivu

Sortavalan pappisseminaarilla

12.02.2020
blogi/etusivu >>

Suomen itsenäistymisen jälkeen Sortavalaan perustettiin vuonna 1918 ortodoksinen, tai silloista sanamuotoa käyttäen kreikkalaiskatolinen, pappisseminaari sen kirkkokunnan papiston kuolutusta varten. Itse asiassa jopa arkkipiispanistuin siirtyi Sortavalaan vuonna 1925. Viipurin ja Suomen arkkipiispanistuin oli sijainnut vuosina 1859-1923 Viipurissa, mutta kun Suomen ortodoksinen kirkko siirtyikin vuonna 1923 Moskovan patriarkaatin alaisuudesta Konstantinopolin patriarkaatin yhteyteen, tehtiin tällainen liike.

Pappisseminaari on tietenkin jo mennyttä, mutta rakennukset ovat Sortavalassa edelleen pystyssä joskin aivan muussa käytössä. Tiloissa toimii mm. isohko kahvila sekä Tiimari. Tiimari tuli vähän yllätyksenä, mutta kyllä tässä on ihan Tiimarin yrityskuvan tuntua.

 

 

 

 

 

 

 Piti käydä sitten ostoksilla siellä. Ostimme tällaisia pieniä maalattavia keinuhevosia. En yhtään tiedä, mitä näistä teen, mutta vaneria nämä ovat ja pohjamaalikin on jo valmiina.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tannoin olin Valamossa kuullut, että pappisseminaarin sisäpihan kirkko kuitenkin toimisi vielä kastekirkkona. Kirkko, jotenkin ulospäin vähän luterilaisen oloinen, kun ei ollut minkäänlaisia sipuleita, näkyikin hyvin tällaisen suljetun portin läpi. Mutta havaitsimme, että kirkkoon meni pikkutyttö sisään, ja hän kulki pihalle jostain sivusta.

Läksimme tietenkin sinne 'sivuun'. Sisäpihalla jatkuivat kaupat, oli mm. eläinkauppa. Ja kirkon ovi oli auki. Kyllä siellä ikonit oli ja niin poispäin, mutta oli myös nainen, joka ajoi meidät ulos.

 


Viimeksi muokattu: 12.02.2020 08:43:47


Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti