blogi/etusivu

Talviretki Rautalammille

23.11.2023
blogi/etusivu >>

Käytiin tuossa päivänä muutamana Rautalammin museossa, koska savolaisissa ilmaisjakelulehdissä oltiin buffattu sen Viipuri-aiheista näyttelyä.

Saattaa olla, että olimme hiukan pettyneitä näyttelyn suppeuteen...mutta ei se mitään. Yhtä kaikki, esillä oli esineitä Rautalammin museota hallinnoivan Peuran museosäätiön kokoelmista, joiden yhteyteen Rautalammin museoon on siirretty aineistoa myös evakuoidusta Viipurin museosta. Osa Viipurin aineistosta on vakituisesti sijoitettuna Lappeenrannan historialliseen museoon. Näistä kaikista oli nyt esillä maistiaisia. Valtaosa oli maalauksia, jotka liittyvät Viipuriin oikeastaan vain siten, että niiden tekijöillä oli suhde kaupunkiin tai teokset kuuluva po. kokoelmiin – Viipuri-aiheisia ne kaikki eivät ole.

Uskonnon ja seksuaalisuuden suhde on aina ollut syvä, välillä vakavaan haitallisuuteen asti, mutta joskus myös koomisuuteen. Ohessa on kuva lahjoituksesta, jonka Rautalammin museo sai kiitokseksi siitä, että luopui maksunperinnästä Viipurin museon kokoelmien säilytyksestä. Kyseessä on Petter Langin öljyvärimaalaus Kristus Getsemanessa vuodelta 1771. Maalaus on sijainnut alun perin Jääsken kirkossa.

 Esillä on yksi toinenkin maalaus, Juho Rissaselta, joka on samansuuntaisesti hassu, mutta sitä saatte mennä katsomaan paikan päälle, minä en sellaisia julkaise!

Museon vakituisen kokoelman tilat ovat nyt remontissa. Uusittu perusnäyttely valmistuu ensi keväänä, jolloin museo täyttää 85 vuotta. Viipuri-näyttely on vierailtavissa vielä vuoden loppuun. (23.11.2023)
 


Viimeksi muokattu: 24.11.2023 11:16:54