blogi/etusivu

Torpparista talolliseksi

11.08.2019
blogi/etusivu >>

En tiedä juuri mitään reilu vuosi sitten edesmenneen isäni suvusta. Isäni ei suvainnut kertoa siitä mitään. Hän ei ollut kovinkaan sukurakas, mikä varmaan on hämäläinen piirre, joskin isäni laski karjalaiseen tapaan sukunsa ikään kuin äidin puolelta. Isän isästä tiedetäänkin vielä vähemmän kuin isän äidistä.

Äiti kertoi, että isän äiti oli jonkin verran hienosteluun taipuvainen, ja hän pukeutui aina hattuun, kun poistui kotoa. Hän kävi meillä mökillä Uukuniemellä kerran josku 1960-luvun alkupuolesta, ainakin  valokuvissa minä olen vielä hyvin pieni, ja sielläkin, sillä rakennustyömaalla, mummolla oli aina valkoinen pitkähihainen röyhelöpusero ja valkoinen lierihattu.

Isän ja tämän veljen lapsuutta leimasi se, että heidän kotonaan pidettiin jonkin verran esillä sitä, että rouva oli talon tyttö ja herra työmies. Itse elämä on opettanut minulle, että jos jonkun täytyy pitää jotain asiaa kovasti esillä, sillä esilläpitämisellä pyritään tekemään asiasta todempi kuin se on. Ja kas, Ossi Viidan teoksesta Kuhmoisten historia II saatoin lukea, että mummoni ei ollut syntynyt vuonna 1901 taloon vaan torppaan, ja hänen isänsä torppari Kalle/Kaarle Hypén osti Hyppölän tilan vasta torpparivapautuksen jälkeen. Kirjassa ei valitettavasti ole ostovuotta, ja kirjassa todetaan, että tilojenlunastusprosessien pituus vaihteli Kuhmoisissa neljästä kuukaudesta jopa neljään vuoteen.

Kalle Hypénistä annetaan kirjassa kyllä hyvä kuva. "Harmoislainen Kalle Hypén oli kolmas esimerkki kuhmoislaisista korpien raivaajasta. Hypéniä eivät karut maat, pitkäaikainen sairaus ja monet muut vastoinkäymiset lannistaneet. Alkujaan hänkin oli ensin ollut torpparina, kunnes osti Hyppölän tilan. Kalle Hypén uurasti ja sai tilastaan mallikelpoisen. Suurena työnä oli myös yli kaksi kilometriä pitkän kivikkoisen karjapolun raivaus tieksi", kirjoittaa Ossi Viita. Kysessä lieneen Hyppölän tie niminen tie, joka paraikaa paikalla olevan siskoni mukaan on jokseenkin tarkkaan 2 km.


Viimeksi muokattu: 12.08.2019 14:18:24


Kommentit

– Mocking yourself Sites 12.08.2019 00:38:02
Greedy women in your city are looking for anyone to fool: http://comceititons.ru/q084v?f4z9Uac5m

Before contacting this site, remember Jeffrey Epstein.

Lisää kommentti