blogi/etusivu

Uusia seutuja

08.09.2018
blogi/etusivu >>

Olen tukkinut kaksi aukkoa sivistyksessäni: en ollut koskaan ennen käynyt Norjassa, eikä minulla myöskään ollut koskaan aikaisemmin mitään asiaa Lappiin, ja kun olen tänään silmäillyt Saariselän raitteja, minulla ei luultavasti tule tämän koomminkaan olemaan mitään asiaa Lappiin. Kuitenkin jotkut väittivät, että Trifon Petsamolaisen luostarin olisi voinut jättää väliin, koska se oli heidän mielestään pelkkä turistirysä.

 
Petsamon luostari ei ole turistirysä, sillä siellä ei myyty mitään rihkamaa. Kirkossa luki jotain tekstiä joku pappi tai munkki, joskaan muuta luostarin väkeä siellä ei näkynyt. Mahtavista hirsistä valmistetut rakennukset olivat uusia, mutta sikäli kun minä ymmärrän, ne oli perinnemenetelmillä valmistetut. En tietenkään voi tietää, oliko paanukaton alla moderni huopa vai tuohta, mutta ei se ainakaan ulospäin pahalta näyttänyt. 
 
Alkujaan Trifon Petsamolaisen luostari perustettiin 1533, ja alkuvaikeuksien jälkeen ja mm. Iivana Julmalta saadun tuen avulla se alkoi kukoistaa. Se kävi kauppaa mm. kalalla, ja sillä oli oma vapaasatama. Ja ennen kaikkea kolttasaamelaisista saatiin luostarin vaikutusalueella Kuolan niemimaalla ortodokseja. Mutta torniolaisen ja kemiläisen tuhosivat sen jouluyönä 1589.
 
Luostaria alettiin rakentaa uudelleen 1886. Jonkinasteinen ongelma oli se, että alueelle oli muuttanut uudisasukkaita, joita nyt alettiin hoitaa sieltä pois rakennuttamalla näille tuonnemmas uudet talot tai antamalla rahallinen korvaus. Ja jälleen alkuvaikeuksien jälkeen luostari alkoi kukoistaa, ja sillä oli vuonna 1908 mm. tuhannen poroa ja olosuhteisiin nähden huomattava kirjasto.
 
1939 Neuvostoliitto miehittivät alueen, ja kahta lukuunottamatta munkit vietiin vankileireille. Petsamon luostarin taru katkesi tähän. Viimeinen Petsamon luostarin munkki, Akika, kuoli vuonna 1984 110-vuotiaana Uudessa Valamossa. 
 
Nyt luostaria on siis alettu jälleen elvyttää mahtavin hirsirakennuksin. Jäämme seuraamaan, miten käy. Ensimmäinen, 1997 alkanut yritys paloi kymmenen vuotta myöhemmin, ja 2008 alkaneen rakennustyön väitetään valmistuneen 2012, mutta kyllä siellä minun mielestäni oli vielä rakennusmateriaalikasoja ympäriinsä.


Viimeksi muokattu: 08.09.2018 19:58:03


Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti