blogi/etusivu

Yllättäviä sukulaissuhteita

31.07.2020
blogi/etusivu >>

Muistan eloisasti ajat, jolloin en voinut käsittää, miksi ihmiset vaivasivat päitään sukulaisillaan. Se, ettei tarvinnut piitata sukulaista, oli historian tuoksinassa saavutettu etu. Sittemmin tilanne on kohdallani hieman muuttunut, joskaan minua eivät ehkä niinkään kiinnosta itse sukulaiset vaan mitä tapahtui, mutta lieveilmiönä on paljastunut joitain odottamattomia sukulaissuhteita. Tai odottamattomia ja odottamattomia…odottamattomia minulle, jota eivät sukulaiset ole kiinnostaneet.
 
Eilen nimittäin vietin jokseenkin tarkkaan neljä tuntia intensiivisesti käymällä läpi viimeisimmät H:n lähettämät asiakirja-aineisto ja selaamalla ihan liittyviä sukukirjoaja sun muuta gutenbergilaista aineistoa. Kävi ilmi, että isoisäni isäni ja uukuniemeläinen urkuharmonitehtialija A.J.Tiainen olivat serkuksia, ts. isoisäni isä ja Antti Juhon äiti olivat sisarukset. Olinkin ihmetellyt, miksi äitini tädin Emman papereissa oli tehtailijan sekä vielä tämän pojankin hääkutsukortit. Minulla ei kylläkään enää ole niitä, sillä lahjoitin ne Sakari Tiaiselle, joka pitää pystyssä A.J.Tiaisen verstasmuseota. Joku minua parempi matemaatikko osaisi varmaan laskea, monennetko serkut minä ja Sakari olemme.
 
Meikäläisestä kulkee sitten myös suora linja Olof Berghiin, jolle kruunu vuokrasi Niukkalan entiset lahjoitusmaat verotettaviksi.
 
Taannoin metsästin sitä Emmi Bergiä, jolle olivat aikaan tulleet ulkomaiset muotilehdet, jotka äiti oli jostain saanut ja jotka hän oli antanut minulle 1980-luvulla. Jokin sika sitten paljastui, että kyseessä oli Emmiksi kutsuttu Ingeborg Emilia os. Walle, Uukuniemen pitkäaikaisen ja valtakunnan tasollakin vaikutusvaltaisen, joskaan ei paikkakunnalla välttämättä kovin pidetyn, kirkkoherran tytär. Viime keskiviikkoillan kesätorilla tutustuimme henkilöön, jonka isoäiti oli oli Emmin sisko.
 
Ihmiset, joilla on joskus ollut suhteita Uukuniemeen, eivät lähde täältä monessa sukupolvessakaan vaan palaavat vähintäänkin kesäaikaan muinaiselle kotikonnuilleen.
 
Pirskatti, kun saisi tietoa Uukuniemeltä Pietariin 1700- ja 1800-luvun alussa muuttaneista.


Viimeksi muokattu: 31.07.2020 12:21:54


Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti