Akankallion tsasouna

Uukuniemen Akankalliolle on tosiaankin noussut tsasouna.

Se Uukuniemen tsasouna, jonka rakennuksella kävimme viime syksynä sillä veljelleni viimeiseksi jääneellä mökkireissullamme, on nyt valmistunut. Tien varressa on jopa pieni opaste sille vievälle polulle. En edelleenkään tiedä, kuka sen on rakennuttanut, mutta ortodoksiseen perinteeseen ei kuulu ottaa creditejä tällaisista asioista.

En tiedä sitäkään, onko tämä ratkaisu yleinen tsasouna-arkkitehtuurissa: isot, muotoon leikatut ikonihahmot ulkoseinässä pleksin alla.

 Enkä tiedä sitäkään, kuka on tämä tyyppi tsasounan sisällä oven yläpuolella. Jos Tarja enää lukisi blogiani, hän varmaan tietäisi kertoa. (7.8.2016)

 

 

 

Tsasounan arvoitus ratkesi

 

No niin. Tiedän nyt sitten kaiken, mistä eilen valitin, etten tiedä.

Eli Uukuniemen kirkonmäellä sijaitsevan tsasounan on vasemmalla kädellään rakentanut Andreas Hänninen. Vasemmalla siksi, että oikea oli mennyt sirkkelissä. Tsasounat ja muut kultilliset tahi kulttuuriset rakennukset Hänninen otti elämäntehtäväkseen kyllästyttyään rakentamaan ydinvoimaloita ja metroja. Ansiotaso tietenkin laski, vaikka hän ryhtyikin uudelle uralleen jämäkästi museoviraston kautta.

Tällä uudemmalla urallaan Hänninen on renoveerannut mitä erilaisimpia kulttuurirakennuksia, mm. Viipurin kirjastoa ja Pietarin Eremitaasia, sekä kirkkoja, joista esimerkiksi sopinee tähän vaikkapa Kishin saari. Näin rakennusinsinööristä sitten tuli korjausrakennus- ja restaurointikonsultti.

Ortodoksi Hännisestä tuli noin 35 vuotta sitten ja kesäuukuniemeläinen kymmenisen vuotta sitten.

Tilanne tsasounalla on toissapäiväisestä muuttunut siten, että seinän ikonit, kaksi Kristus Pantokratoria, ovat ikään kuin vaihtaneet paikkaa, ja toinen on nyt Hännisen mökin seinällä, mistä oheinen kuva.

Ja ikoni oven päällä tsasounan sisällä on Joosef Hesykasti. Sen on maalannut ikonimaalari Andrei, joka on tehnyt myös Viipurin Eliaan kirkon ikonit, Hännisen mukaan erittäin kauniit. Eli ilmeisesti on sittenkin käytävä vielä kerran Viipurissa tässä elämässä. Olin jo ajatellut, että minulle ei olisi sinne enää mitään asiaa.

Ohessa vielä Andreas Hänninen tunnelmallisessa mökissään. Kuvan sai käyttää, kunhan ei käytä sitä Pauligin Capsule-kahvin mainoksessa... Ja tämähän ei sellainen ole. (8.8.2016)