Anopin pionit

Ideoita väliaikaiseksi pioninkatselu-

terassiksi etsitään.

 

Anopin pihapiirissä on aikanaan viljelty mansikkaa, ja 70-luvulla mansikankasvatuksessa käytetyt kemikaalit olivat melkoisen järeitä. Niinpä siellä kasvaa mikä tahansa valtaviin mittoihin. Ei vain eilen puheena ollut pihlaja-angervo vaan myöskin esimerkiksi voikukka. Pari vuotta sitten olin varma, että erään mustaviinimarjapensaan alla kasvaneen voikukan lehti oli puolimetrinen. Kun hain mittanauhan, kävi ilmi, että oli aliarvioinut sen suuresti, sillä mittaustulos oli 68cm.

 

Anopillani kasvaa myös pioneita. Meillä meni kaksi vuotta siihen, että löysimme ne kaikki, ja suurimmalta osaltaan löydökset tapahtuivat vahingossa, keskeltä pöheikköä, johon ei oltu koskettu n. 10 vuoteen, ei ehkä pidempäänkään aikaan. Istuttaessaan noita pioneita, etenkin kauneimpia vaaleanpunakukkaisia, anopilla on ollut hyvin perusteltu syy laittaa ne juuri siihen, mihin laittoi, eli länsipuolelle. Näin kukat kääntyvät poispäin talosta, mutta kohti mansikkapeltoa, jossa työskenneltäessä saattoi välillä sitten lepuuttaa silmiään pioneissa. Mutta nyt mansikkapellon tilalla on pajukkoa ja horsmaa, eikä kukaan katso pioneita sieltä suunnalta. Ikkunastakaan niitä ei siis näe, koska kukat taipuvat ex-pellolle päin.

 

Tämä on suunnaton ongelma johtuen talon epäselvistä omistusolosuhteista. Ja minä haluaisin rakentaa pioninkatseluterassin. Terassi puolestaan on välttämätön, jos haluaa pioneita katsellessaan istua – maa kun on vielä ex-mansikkapellollakin niin pehmeää, ettei se kestä tuolia, ja toisekseen saraheinä- ja horsmakasvusta on niin valtavaa, ettei seasta näe istualtaan mitään.

 

Viime kesänä kaavoitin terassini paikan ja merkitsin sen maastoon narulla ja kepeillä. Nyt yritän keksiä helposti koottavaa ja pois korjattavaa ratkaisua, jonka avulla pääsisin edes kerran nauttimaan neljä vuotta harrastamani puutarhanhoidon, vaikkakin ilmeisen taitamattoman ja epäsäännöllisen, upeimmista hedelmistä: istumaan edes yhtenä iltana tuolille katsomaan anopin pioneita nauttien halpaa etelä-afrikkalaista valkoviiniä.

 

Ratkaisulla alkaa jo olla kiire, sillä pionit kukkivat alkukesästä. Oheiset kuvat esittävät anopin pioneita jonain aiempana vuonna. (18.5.2009)