Elämää katkolla

Maailma on

jotakuinkin

sijoiltaan.

Äitini on taas sairaalassa ja huonommassa kunnossa kuin ikinä. Kun näin hänet eilen, soitin siskolleni ja lähetin tekstiviestin ulkomailla lomailevalle veljelleni. Sillä äiti oli huonommassa kunnossa kuin heti ohitusleikkauksen jälkeen.

 

Onkohan hyvä idea tehdä diabetesta sairastavalle vanhukselle kovin massiivisia leikkauksia?
 

Ongelma on vaikea, sillä se iskee länsimaisen kulttuurin arvojen ytimeen. Sillä mikä on toinen vaihtehto, jos parantamisen eteen ei kaikkea tehtäisi, myös leikkauksia? Olihanjuuri käynyt ilmi, ettei äiti pärjännyt yksin edes vartavasten vanhuksille suunnitellussa talossa, johon oli vastikään muuttanut.
 

Jossittelua: olisi ollut viisainta, jos äidilleni olisi edellisen leikkaurumban jälkeen ollut olemassa jokin sellainen hoitopaikka, jossa olisi ollut tarjolla vertaisyhteisö, jossa hänen liikkumisen opetteluaan oltaisiin valvottu, jossa hänen lääkkeiden annostelunsa ja niiden vaikutuksen seuraaminen olisi tehty viran puolesta ja jossa hän olisi päässyt osallistumaan vertaisyhteisön toimintaan kykyjensä mukaan. Mutta tämä olisi edellyttänyt selvänäkökykyä ja tietoa tuollaista paikoista. Epäilen, onko moisia paikkoja edes olemassa.
 

Mutta kovaa se vielä tulee yhteiskunnalle olemaan, kun tässä sankarilääketiedeasiassakin alkaa esiintyä moniarvoisuutta…
 

Maailmassa sitä on kaikenlaisia sankareita. Muutama päivä sitten yksi heppu teki tempun, jonka seurauksena nyt on kuollut 93 ihmistä Norjassa. Eikä hän ole mikään kouluammuskelijareppana, jossa ei ole miestä kohdata tekojensa jälkeistä hetkeä. Hän ei suinkaan tappanut itseään, joten kaikki, jotka huonoa retorista tajua osoittaen väittävät häntä pelkuriksi, ovat kyllä väärässä. Päinvastoin hän on rohkeasti ilmoittanut oikein selittämällä selittävänsä tekojensa motiivit huomenna.
 

Tämä Andreas Breivik, 32-vuotias peräkammarin poika ja kristillinen fundamentalisti, on antanut ymmärätää, että Norjassa, maailman hyvinvoivimmassa yhteiskunnassa, on jotain vikaa. Jännittyneenä odotan, mikä se vika on.
 

Ainakin vikana mitä ilmeisimmin on se, että anabolisia steroideja on liian herkästi saatavailla. Niitähän Breivik oli ennen massamurhiaan napsinut. Monet katsovat, että aseita on liian helposti saatavailla. Voi olla, ja minä kyllä kannatan kaikkien mahdollisten aseiden hallussapidon kieltämistä siitäkin huolimatta, että minun käsitykseni mukaan aseet eivät itsestään ammu. Tarvitaan sekopäinen ihminen ampumaan. Sekopäisyyttä tulee esim. anabolisista steroideista.
 

Ja usein uskonnollisesta fundamentalismista. (24.7.2011)