Emmasta

Koottuja muistoja Emmasta.

Sitähän kiinnostu sukulaisista vasta sitten, kun on itse niin vanha, että kaikki muut ovat kuolleet eikä ole ketään, keltä kysyä.

Tällä blogilla paljon puhutun äitini tädistä Emmasta ja tämän papereista, joista äitini oli sen verran vähän kiinnostunut, että antoi ne minulle opiskeluaikoihini, joista, kuten sanottua, on jo totisesti aikaa…Emman  papereiden seasta löytyi oheinen valokuva, joka esittää karjalaismallista taloa, niin karjalaista, ettei sellaisia ole esiintynyt verrattain savolaisella Uukuniemellä, äitini ja tämän Emma-tädin synnyinseudulla.

Jos sattuu olemaan karjalainen sukujuuriltaan, kaikkein seksikkäintä on olla kotoisin Salmista, mutta hyvänä kakkosena tulee Suojörvi. Koska äitini isän puoleisessa suvusta ei olla päästy selville, mistä se ensimmäinen lajiaan Uukuniemelle pyllähti (1700-luvulla ilmeisesti ison vihan ajamana ), mutta huhujen mukaan yksi tulosuunta voisi olla Suojärvi, lähetin oheisen Emman arkiston kuvan Suojärven pitäjäseuralle.

Sain vastaukseksi, että periaatteessa talo voisi Suojärveltä olla, mutta tutkija ei tuntenut valokuvaa/taloa. Lisäksi hän kertoi, että sillä suunnalla ei sukujuurissa asiakirjateitse tosiaankaan pääse 1700-lukua pidemmälle. Dna-teitse pääsisi, jos olisi suoria isälinjoja, vaan kun ei ole…äidilläni oli kaksi veljeä, mutta molemmat ovat kuolleet jo ajat sitten.

Joten nyt pysyy arvoituksena, mikä kuvan talo on sekä se, mistä tuo 1700-luvun esi-isä mahtoi Uukuniemelle tulla. (5.8.2020)