Ennustelua

Minä olen käynyt Englannissa tasan kerran elämässäni, eikä minulla ole mitään edellytyksiä arvioida

sitä yhteiskuntaa, mutta...

Pienenä tyttönä luin sosiologian tenttiin, etteivät yhteiskunnallisia kapinaliikkeitä ikinä aloita köyhimmät ihmiset, sillä heillä ei ole moiseen resursseja. Englannin mellakoissakin on silmäänpistävää, että mellakoissa poltellaan laitapuolen asuinsijoja. Mellakoitsijatko polttelisivat omia ja kavereidensa koteja?

 

Taisi olla sama tentti, mihin luin, että ääriliikkeisiin liittyvät henkilöt ovat sellaisia, jotka olettavat olevansa edes jonkun rankinsa suhteen koskemattomia, mutta sitten tilanne äkisti muuttuu, ja oikealta painavatkin ohi tyypit, joista ei olisi uskonut. Ääriliikkeet olivat sen tenttikirjan mukaan tapa tuhota nuo nousevat ryhmät ja siten yritys palauttaa aiempi oma asema yhteiskunnassa.

 

Englannissa on ymmärtääkseni pantu päreiksi pienyrittäjien kauppoja, kahviloita yms. Täältä Pohjolan perukoilla sijaitsevasta nojatuolista käsin vaikuttaa siltä, että mellakoitsijat ovat kotoisin yhteiskuntaluokasta, jossa on perinteisesti menty palkkatyöhön, ilmeisesti sellaiseen, jonka harjoittajat on luokiteltu alempaan keskiluokkaan. Tuollaista palkkatyötä ei kuitenkaan enää juuri ole olemassa, joten tuon ryhmän on ohittanut kirkkaasti etnisten vähemmistöjen pienyrittäjämassa.

 

Mielenkiintoista nähdä, mitä brittikakaroiden mellakoinnin taustalta paljastuu. Tilanne on aivan toisenlainen kuin takavuosina Ranskassa. Siihen oli helppo täällä Pohjolan perukoilla todella kuvitella syyksi etniset ristiriidat. Briteissä näin ei näytä olevan.

 

Minun villi veikkaukseni siis on, että Englannissa taustalla on nuoriso, jonka vanhemmat ovat palkkatyöläisiä alemmasta keskiluokasta, ja he tietävät, etteivät pääse itse elämässään yhtä helpolla kuin vanhempansa. Jos jatkossa haluaa kuulua alempaan keskiluokkaan, pitää nöyrtyä yrittäjäksi. Ja tämä halutaan nyt välttää tuhoamalla pienyrittäjien kodit ja kaupat.

 

Tällä tavalla sitä siis analyseerataan yhteiskunnallisia epäkohtia savolaisesta nojatuolista käsin. (11.8.2011)