Että eppäilyttää

...mutta aina pittää eppäillä.

Kuopiossa on menossa jo toinen hellepäivä, ja hellepäivien ratoksi olen korituolissa parvekepuutarhassani spekuloinut tätä Syyrian asiaa.
 

Eilen illalla tuli Ajankohtaisessa kakkosessa aussien tekemä dokumenttipätkä Syyrian Vapausarmeijasta. Siinä ei ollut mitään tietoa, eli näyttää olevan yleismaailmallinen tauti värvätä tiedotusvälineisiin töihin 'hyviä tyyppejä'.
 

Tänä aamuna klo 07.18 oli Ylen Aamu-tv:ssä juuri Syyriasta palanneen Rauli Virtasen haastattelu. Hänellä on jonkun verran ikää, joten hän pystyi kertomaan esimerkiksi, että Vapausarmeijan joku sotilas oli esitellyt hänelle ylpeänä amerikkalaista kiikarikivääriä. Ja että vaikka 'kansannousu' oli ehkä alkanut joidenkin siihen osallistuneiden vilpittömän uskon mukaan poliittisiin uudistuksiin tähtäävänä kansannousuna ja vaikkapa Damaskoksessa kapinalliset olivat koostuneet oman kylän pojista, Syyrian sisällissotaan on virrannut jihadisteja kaikilta maailman kolkilta, ja tällä hetkellä, vastoin joidenkin alussa siihen osallistuneiden umpisiviilien tarkoitusperiä, sisällissodan toinen osapuoli on suurelta osaltaan salafisteja ja wahhabilaisia. Kapinallisten joukoissa on jo Virtasen mukaan keskinäisiä yhteenottoja koskien juuri tätä, missä määrin kyse on uskonsodasta ja missä määrin pyrkimyksestä maallisiin yhteikunnalisiin uudistuksiin.
 

Hirveesti kyllä eppäilyttää, että joskohan tuo olisi sunnalaisenemmistöisen maan 'kansannousu' shiialaisvähemmistön hallintoa vastaa täysin uskonnollisista motiiveista vapaa. Että kerrassaan vastoin kaikkien tahtoa ja ihan huomaamatta survoutuivat jihadistit vilpittömän epäuskonnollisten uudistusmielisten sekaan. Elekee suuttua, mutta pikkusen eppäilyttää.
 

Tämä Virtanenkin näyttää olevan 'hyvä tyyppi', sillä hänkään ei osannut sanoa, mitä se Assadin sorto tarkkaan ottaen on ollut ja millaiseen uuteen yhteiskunnalliseen järjestykseen kapinalliset tähtäävät.
 

Jos puolitoista vuotta hoetaan, että joku hallinto on sortanut kansaa, mutta koskaan ei sanota, mitä nuo sortotoimenpiteet ovat olleet, niin kyllä ruppee eppäilyttämään. Meillä Savossa tietennii eppäellään aena, mutta etennii tämmönen asja eppäilyttää ihan mahottomassa miärin.
 

Voisiko joku ystävällisesti kertoa sen minulle, mitä Bashar Al-Assad on tehnyt, kun minä en tosiaankaan tiedä? Ihan totta. Minusta on aivan merkillistä, että sitä ei kerrota, vaikka esimerkiksi tiedetään aivan tarkkaan, yksittäisinä tekoina, mitä vaikkapa Ahmadinejad on saanut aikaiseksi Iranissa vuoden 2009 vaalien jälkeen. Eli jos on saatu julki yksittäiset Ahmadinejadin pahat teot (esim. älymystön kidutukset), niin miksei pystytä nimeämään Assadin syntejä?
 

Että eppäilyttää...
 

Saudi-Arabia, tämä wahhabilaisuuden tyyssija, on amerikalaisten mieleen. Ei haittaa, vaikka saudit silloin tällöin lentävät lentokoneilla päin New Yorkin pilvenpiirtäjiä. Siitä amerikkalaiset eivät suinkaan syyllistä saudeja -  kerrankos sitä rikkaiden perheiden pojat porukalla päräyttävät lentokoneella päin pilvenpiirtäjiä. Sitä pitää ymmärtää, mitä ongelmia on äveriään perheen päällä poikiensa kasvattamisessa. Saudien sijaan amerikkalaiset syyllistivät koko isalmilaisen maailman miinus Saudia-Arabia.
 

Lännen näkökulmasta on mukavaa, että Saudi-Arabia on sellainen maa kuin on. Keskittyvät nääs paikalliset siellä uskonnollisen jöön pitämiseen toisilleen. Ja sen jöön kiertämiseen. Siinä sitä on askeretta ylellisyydessä rypemisen lomassa. Kaikki vähänkin vaativammat työt teetetään ulkomaalaisilla, mistä seuraa, että Saudi-Arabia on täysin riippuvainen Lännestä. Maassa ei ole edes järjellä käsitettävää omaa koulujärjestelmää. Sieltä vain siten pumpataan öljyä niin paljon kuin halutaan, vaivattomasti. Melkein kuin olisi Yhdysvaltain osavaltio.
 

Shiiat ovat ikäviä ihmisiä, koska ovat kiinnostuneita myös läntisestä oppineisuudesta. Iranissa on aina oltu teknisesti edistyneitä muuhun islamilaisen maailmaan nähden. Vielä ennen 2009 vaaleja ja niitä seuranneita puhdistuksia Iranin yliopistoissa opetettiin jopa länsimaisia yhteiskuntatieteitä. Eikä pidä unohtaa iranilaista graafista suunnittelua. Se sitten on viheliäistä, jos islamilaisessa maailmassa aletaan pärjätä omillaan ja pahimmassa tapauksessa ajattella. Siellähän saatetaan esimerkiksi ruveta ajattelemaan, että länsimaiset porukat voisivat vaiheeksi vaikka painua kotiinsa koko Lähi-idästä. Toisaalta Iranissa on paljon amerikkalsimielisiäkin, mutta Irania/Persiaa pikku-Amerikkana on jo kokeiltu, eikä se ollut hyvä idea. Että on hankalaa seutua.
 

Syyriakin oli omituinen tapaus. Shiialainen eliitti, mutta sunnalainen enemmistö. Olisipa leppoisaa, jos sekin saataisiin laiskan sunnalaiseksi. Egyptissä on jo saatu kansannousun jälkeen valtaan mukavan äärisunnalainen Muslimiveljeskunnan edustaja Mursi, joka pitää lapsensa visusti Amerikassa ja on huolehtinut siitä, että näillä on Yhdysvaltain kansalaisuus.
 

Että eppäilyttää koko sotku...(15.08.2012)