Jobs kuoli

...ja suomalaisten ammattikorkeakoulujen kulttuurialan koulutuskin. Jos kukaan nyt on koskaan ymmärtänyt, mikä se semmoinen

'kulttuuriala' on.

Steve Jobs kuoli eilen, ja samana päivänä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö lopetti kertaheitolla 40% kulttuurialan koulutuspaikoista. Esim. kaikki amk-tasoinen muotoilukoulutus jää Etelä- ja Itä-Suomeen, esim. Kouvolaan ja Lahteen, joiden välimatka on n. 50km.

 

Koulutuspaikkojen vähentäminen on hyvä. Jobsin kuoleman jälkeen maailma kylläkään ei taida olla ihan sama.

 

Muistan, kun kulttuuri- ja viestintäalan koulutusta 90-luvulla kasvatettiin. Se tapahtui samoihin aikoihin, kun ylipäätään keksittiin 'kulttuuriala'. Kukaan ei toistaiseksi ole kyennyt selittämään minulle, mikä se semmoinen on. Mutta samoihin aikoihin puhuttiin myös 'kulttuurituotteista' - en ymmärtänyt sitäkään, mistä olen päätellyt, että olivatpa nuo kaksi asiaa mitä hyvänsä, jotain yhteistä niillä varmaan on ollut jonkun silloisen kulttuuriministerin mielestä.

 

Siinä sitten perusteltiin toinen toistaan merkillisimpiä koulutusohjelmia ja niihin kummallisia suuntautumisvaihtoehtoja, joiden nimistäkään kukaan ei ole ottanut selvää vielä tähänkään päivään mennessä, kun ne nyt lakkautettiin. Ihmettelin tuota massiivista koulutuksen lisäämistä syystä, että tässä maassa ei ollut niin paljoa riittävän lahjakkaita ihmisiä, että heitä olisi kannattanut noihin ammatteihin kouluttaa.

 

Ja nyt suma sitten puretaan, kohtuuttoman myöhään, ja hirmuinen määrä opettajiakin on paniikissa. Noissa kouluissa on runsaasti opettajia, jotka eivät ole ikinä tehneet muuta kuin opettaneet. Periaatteessa opettajakoulutukseen pääsemisen edellytys on vähintään 5 vuotta opetettavassa ammatissa toimimista, mutta ainakin Jyväskylään on mennyt kirkkaasti läpi, jos hakijalla on ollut tuon aikaa jotenkin muodon vuoksi pystyssä ollut oma yritys. Tämä onkin kuulema ollut normaali ja runsaasti käytössä ollut tapa päästä opettajakoulukseen. (6.10.2011)