Kalenteri

...nimittäin varsinaiskarjalankielinen kalenteri.

Rupesin tässä lueskelemaan kalenteria. Nimittäin varsinaiskarjalankielistä kalanteria, jonka on julkaissut Suojärven Pitäjäseura ja jonka olen saanut Ritva-nimiseltä joulupukilta. Lueskelen tätä nyt, ikävä kyllä, vähän myöhässä.

 

Tähän asti olin kuvitellut, että tämä kalenteri olisi livvinkarjalaa, ja näin valitettavasti lukee juuri painetussa ja nyt postissa matkalla olevassa Uukuniemen kulttuurijuttuja -kirjassammekin. Olin olettanut Suojärven Pitäjäseuran kalenterin olevan livviä, sillä sitä puhuttiin Suojärvellä.

 

Kielten erot lienevät kuitenkin aika pieniä. Kun ihmettelin livviä puhuvalle, salmilaissyntyiselle Annikille, miten pääsiäinen on niin erilainen sana karjalaksi kuin suomeksi, hän sanoi, että livviksi se on äijapäiv, ja tässä minun kalenterissani sillä kohden lukee äijäpäivä. Eli aika sama...

Nyt on meneillään miikkulankuu, toiselta nimeltään maijankuu, ja yhdeksäs päivä tätä kuuta on kevätmiikkula. Viime keväänä kävin Uukuniemen pitäjäntuvalla ehtoopalveluksessa ja Pyhän Miikkulan kiitosakatistoksessa, ja sama tilaisuus olisi nyt ensi viikollakin samassa paikassa.

Kesäkuu on varsinaiskarjalaksi iivanankuu, ja juhannus on Iivananpäivä, ts. Johannes Kastajan syntymäpäivä. Ja elokuu on emänkuu. Emänpäivä on emänkuun 15., eli kyseessä on Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen päivä. (4.5.2019)