Kallavedellä

Tokko suanen koskaa ennee/kiertää Puijonsarven nennee…

Kuten olen tässä muutamaan kertaan todennut, Kuopio on ollut äitini ja veljeni kaupunki, mikä merkitsee, että minulla ei ole tänne enää mitään asiaa. En ole omasta mielestäni mitenkään savolainen. Olen asunut jokseenkin kaikkialla Suomessa Lapia lukuunottamatta, ja jo lapsena mennessäni oppikoulun ekaluokalle menin viidenteen kouluun. Joten paikkakunnan vaihdos sopisi oikein hyvin ja sujuisi tottuneesti.

Joten kun tuli Kuopion Isanmaallisen Seuran tarjoama tilaisuus lähteä vihdoin ja viimein kiertämään Puijonsarvi, lähdimme mukaan. Jos oli vaikka viimeinen tilaisuus. Risteily tapahtui Aaro J. Jalkasen sanoittaman Kallavesj-laulun satavuotisjulhlan kunniaksi. Sää ei ollut aivan parhaimmillaan joskaan ei huonommillaankaan, mutta savolaesta epäluulosta luonteenluatua kuvastaen meitä viihdyttäneen orkesterin johtajapersoona, Savon Sanomien eläköitynyt päätoimittaja Seppo Kononen, esitti mikrofoniin toivomuksen, että pysytään pinnalla.

Taisin tällä blogillakin kertoa kevään ensimmäisellä mökkireissulla näkemästäni unesta. Olin nimittäin siinä ihan valveilla kaiveillut puutavarajäteläjää siinä toivossa, että löytäisin vähän laudanpätkiä rakentaakseni Suonenjoelle pienen kasvilavan. Ja yöllä sitten näin unen, jossa jätelautojen seasta löytyi sellainen Kolumbuksen laivan tyyppinen kapine, vähän oikeaa pienempi vain – sieltä kuivalta maalta keskeltä pusikkoa. Nyt samanlainen, tosin uneni laivaa pienempi Kolumbuksen laivan pienoisversio oli parkissa Pihlajaniemen satamassa.

Konosen kertomukset Kalaveden rantojen immeisten edesottamuksista olivat kiinnostavia. Esimerkiksi hän kertoi erään rantojemme sahan kassan ryöstön olleen Kuopion ainoan poliittisen ryöstön. Tähän isäntä huusi väliin, että mitenkäs se Kuopion Suomen pankin ryöstö. Tähän Kononen totesi että äh, sehän ei onnistunut, kun laillinen järjestelmä onnistui varautumaan asiaan. Mutta näinhän se sanomalehtimiehen näkökulmasta on. Jos laillinen järjestelmä pystyy varautumaan, siitä ei saa lehtijuttuja.

 

Kun tuli puhetta siitä, miten Aino Järnefeld oli antanut Karhusaaressa Juhani Aholle rukkaset, Kononen totesi, että se oli parempi, että Aino valitsi Sibeliuksen, koska Aho eli vain kuusikymppiseksi eli Ainolla olisi ollut edessä pitkä leskeys eikä niihin aikoihin ollut leskeneläkkeitä. Toisekseen hän totesi Ahon vielä harrastaneen naisia  laajasti, kun taas Sibelius veljeili vain viinan kanssa, vaikka lopulta Kononen ei osannut varmaksi sanoa, kumpi on parempi.

Risteilyn kohokohta oli kuitenkin se, että mennen ja tullen uusien Kallansiltojen junasilta jouduttiin sisävesialuksemme takia nostamaan. Tuo silta ei nouse niin kuin vaikkapa Savonlinaan silta, jonka pystyssä olemisen takia jouduimme viimeksi Uukuniemeltä tullessa seisomaan jonossa kohtalaisen tovin, vaan pätkä siltaa nousee vaakatasossa sen verran ylös, että ali päästään. (11.6.2016)