Kirvasota

Maailmassa sitä piisaa kaikenlaista tyhjänpäiväistä sotaa.

Huomasin jokseenkin heti tavarani Pohjanmaalla uuteen kämppään purettuani, että muuttokuormassa ollut sitruspuu karisti lehtiään. Sitruspuu on aika epämääräinen termi, mutta puu on syntynyt siten, että isäntä on syljeskellyt sitruspuiden hedelmiä ruukkukasvien juurille, ja niistä sitten on kasvanut puita. Osassa niistä on todella pitkät piikit, mutta tämä minulla Pohjanmaalla oleva on lyhytpiikkistä mallia.

Tänä viikonloppuna minulla sitten oli ensimmäisen kerran aikaa katsoa sitä tarkemmin, ja herran jestas sentään mikä määrä kirvoja! Tapoin niistä heti kaikki, jotka tavoitin, ja saman tein eilen. Ja tänäkin aamuna oli ilmaantunut uusia tapettavia. Olen siis julistanut sodan sitruspuuni valloittaneille kirvoille.

Maailmassa näyttää olevan menossa muitakin sotia.

Lähi-idässä ovat pikkuisen sekaisin rintamalinjat. Sunnit ovat laskeneet hetkensä koittaneen. Länsimaat halauavat koko Lähi-idästä sunnalaisen, koska tyhmät sunnit ovat niiden näkökulmasta parempia kuin fiksut shiiat. Jos sunnalainen nuori ylipäätään osaa lukea ja ryhtyy vallan opiskelemaan, hän menee uskonnolliseen kouluun. Shiialainen nuori osaa lukea suuremmalla todennäköisyydellä, ja menee suuremmalla todennäköisyydellä opiskelemaan jotain, minkä ymmärtämiseen järki riittää. Koska sunnimaailmassa ei osata mitään eikä myöskään tehdä mitään muuta kuin machoillaan ja ryypätään, näistä maista, yleensä öljystä vauraista, piisaa pitkälle tulevaisuuteen asiantuntijatehtäviä länsimaiselle hyvinkoulutetulle väellä. Shiiat sen sijaan osaavat ajatella itsekin ja hoitaa itse omat hommansa eivätkä tarvitse Länsimaita mihinkään. Sunnat ovat yksinkertaisesti helpommin riistettäviä kuin shiiat, ja kun öljyä ei enää tarvita sieltä, sunnalaiset valtiot 'kehitysmaatuvat' mukavasti muodostamatta uhkaa länsimaiselle ylivallalle.

On kovin liikuttavaa, että Egyptissä kansan syvät rivit ovat huolissaan palestiinalaisten sorrosta. Palestiinalaisten elintaso kun on aika paljon korkeampi kuin egyptiläisten. Egypti siis sortaa omia kansalaisiaan enemmän kuin Israel palestiinalaisia. Oikeastaan Gazasta pitäisi ammuskella raketteja Egyptiin eikä Israeliin, jos tässä selkkauksessa olisi kyse sorrosta.

Mutta ilmeisesti ei ole.

Etenkin mitä lukutaitoon tulee, suurin osa Afrikan maista on korkeammalla CIA:n lukutaitolistalla kuin Egypti, ja esimerkiksi Libya (lukutaito 89.2%) on Egytiin (lukutaito 72%) verrattuna suorastaan sivistysmaa. Ja kaikista jumalan maista se on nyt sitten tämä takapajuinen Egypti, joka rauhanneuvotteluita johtaa, ja presidenttinä sillä on islamistisen Muslimiveljeskunnan Mursi, joka on kylläkin sen verran kaksinaamainen, että pitää omat pentunsa poissa sellaisesta maasta kuin Egypti eli hänen poikansa asuvat Yhdysvalloissa.

Hyvät neuvotteluasemat Mursilla.

En suoraan sanottuna ole ollenkaan varma, onko koko selkkauksen takana mitään poliittisia tarkoitusperiä. Lähi-idän maissa vain on hirveästi nuorisoa, ja nuoria miehiä vaivaa ikävuosina 13-25 ns. testosteronidementia. Kun töitäkään ei ole, ammuskellaan ajan kuluksi raketteja jonnekin, mihin ne yltävät, eli Israeliin. Jos ne yltäisivät muualle, niitä ammuttaisiin sinne.

Sotkuun vaikuttaa sekin, että Yhdysvallat on vuoteen 2017 omavarainen öljyn suhteen eikä sillä siis ole koko alueelle oikeastaan enää mitään intressiä paitsi ehkä Israel. Nyt sitten katsotaan, paljonko Israel painaa USA:n vaakakupissa, kun öljy ei ole enää mukana.

Qatar on arabimaaksi sikäli erikoinen, että siellä on lukutaitoprosentti hämmästyttävän korkea eli 96.3%. Ja siellä sijaitsee hämmästyttävä mediatalo nimeltä Al Jazeera, joka nyt toimittaa live-esitystä Gazan tapahtumista. Edelliseen twitter-sotaan eli arabikevääseen verrattuna kuvien taso on noussut dramaattisesti, vaikka eiväthän kuvat edelleenkään sisällöllisesti ja esteettisesti eli rakenteellisesti eurooppalaisen lehtikuvan tasolle yllä. Suosittelisinkin Al Jazeeran käyttämille valokuvaajille jotain muoto-opin pikakurssia. Jos ei muuta kurssitusta tähän hätään löydy, voi katsoa vaikka James Bond -elokuvan Casino Royale, joka on muoto-opillisesti näppärä. Niin että kuulkaapas nyt siellä Al Jazeeralla: se ei riitä, että kuvassa on semmoinen tai tämmöinen mummo ja kissa, vaan kuvan viestinnällinen sisältö riippun suurimmalta osaltaan, siis suurimmalta osaltaan, miten mummo ja kissa esitetään. Se riippuu sellaisita seikoista kuin miten mummo ja kissa sijoituvat toisiinsa nähden, mikä on valaistus/valotuksen määrä, mistä kulmasta ne on kuvattu, mitä muuta kuvassa on eli mikä on mummon ja kissan konteksti, millaisia liikkeitä kuvaan syntyy ja miten nämä liikkeet tukevat viestittävänä olevaa asiaa. Jos insinöörinpaskiaisten kehittämillä huippuluokan digitaalikameroilla ei saa otettua tällaisia kuvia, pitää heittää digitaalikamerat roskikseen ja ottaa kenkälaatikko ja vanhan hyvän ajan filmiä. Sillä kuten sanottua, ei riitä, että löytää kameransa eteen ihmisen, jolla on kärsimystä osoittavia kasvonilmeitä - niihin pystyy kuka tahansa näyttelijä eikä tarvitse olla hyväkään -  ja sellainen peli vie aina uskottavuutta kuvalta.

Omistajatahoonsa nähden Al Jazeera, ainakin tämä englanninkielinen nettisaitti, on hämmästyttävän vähän puolueellinen.

Kuvat, vaikka taiteellisesta alkeellisia, ovat välillä iskeneet ytimeenkin. Syyriassahan käyvät sunnalaiskapinalliset sotaansa shiialaishallintoa vastaa, ja Libanonissa, missä on aina menossa pienoinen Syyrian eli shiialaisten miehitys, toimii shiialainen Hizbollah-(terroristi)järjestö, Syyrian virallisen hallinnon tukema. Al Jazeeralla on kuva, missä Hizbollahin kannattajat osoittavat mieltään Israelia vastaan - siis suurin piirtein samalla kun ammuskelevat niitä sunneja, jotka syytävät raketteja sekä heitä itseään että Israelia päin.

Että semmoinen sotku.

Mikähän olisi tilanne, jos Ahmadinejad ei olisi kukistanut Iranin vuoden 2009 mielenosoituksia? Jos hänen tilalleen presidentiksi olisi äänestetty joku muu? Iranissa oli siihen mennessä menossa aika hyvä suunta sikäli kun minun nojatuolistani voidaan päätellä eli siis graafisen suunnittelun kannalta. Vielä vuonna 2010 sinne saatiin ammatillinen yhteys täältä Pohjanmaalta. Sen jälkeen ei olla edes yritetty.

Ja taas on ilmaantunut pari uutta kirvaa sitruspuuhuni. Sota jatkuu. (18.11.2012)