Kultaista joulua!

Kuopiossa herättiin

tänä aamuna aurauskaluston

jyrinään. Joten jouluaatto on ainakin valkea.

Vaikka jouluaatto valkeni valkoisena, on säätiedotuksen nojalla odotettavissa, että tilanne tästä vielä mustuu. Mutta koska on joulu, on lupa kylvää ympäristöönsä kaikenlaista kiiltävää rojua ja valaista se kynttilöillä. Ja niin saadaan kultainen joulu! Ja se on silloin ihan vain omasta tahdosta kiinni.

 

Mutta ensi vuonna permakultuurissa?

 

Nyt on aamu jo pitkällä ja kinkku uunissa. Meillä on aika pieni kinkku, joten se kypsyy vielä tässä päivän kuluessa.

 

Mistä tulikin mieleeni se, kun joku päivä sitten kävin jälleen The Idlerin sivuilla. Siellä Tom Hodgkinson kertoi edesottamuksistaan, kun teurasti itse oman sikansa. Siitä nousi valtava haloo, vaikka hän söi sen itse, vain muutamalle kaverilla jakoi palasia eli ei myynyt sitä. Ja paikalle ilmaantui ennen pitkää joku terveystarkastaja uhoamaan, että se on kauhean vaarallista teurastaa itse sikansa ja syödä sitä, eikä siihen mitenkään kuulu, myykö sitä lihaa vai ei. Sillä sen jopa minä jotenkin ymmärrän, että miten tahansa teurastettua lihaa ei pidä ostaa eikä sitä myöten tietenkään myöskään syödä.

 

Hodgkinson perusteli valintaansa sillä, että sika saa onnellisen elämän ja kuoleman, kun saa päättää päivänsä kotonaan, joutumatta kärsimään stressaavasta kuljetuksesta teurastamoon. Tämä ei vakuuttanut terveystarkastajaa.

 

Ihmiskunnalla on ikää siinä 100 000 vuotta, ja koko sen ajan ihminen on syönyt sekaravintoa. Karjaa ihminen on alkanut hiljakseen pitää siinä 15 000 vuotta sitten. Miten ihmeessä ihmiskunta on pysynyt kaikki nämä vuosituhannet elossa, vaikka on aivan viime vuosiin saakka teurastellut itse elukkansa ilman terveystarkastajien ukaaseja?

 

Suonenjoella meille on jo jokunen vuosi sitten muuttanut uudet naapurit, joita emme ole onnistuneet tapaamaan, mutta muut naapurit ovat kertoneet, että he myyvät lampaidensa lihaa tosinaan suoraan tilaltaan. He ovat muutamaan otteeseen ilmoittaneet puskaradiossa, että nyt olisi lammasta myynnissä, mutta emme ole olleet tilaisuudessa ilmaantua myyntipaikalle. Mutta nyt matkustan mistä tahansa ostamaan sitä lihaa. Täysin riippumatta siitä, kuka sen on teurastanut, missä ja miten. (24.12.2011)