Kyllä tarkenee

Kuopion keskustassa, Kallavesi-nimisen kohtalaisen kokoisen järven rannalla, jonka luulisi vähän viilentävän, mittari näyttää tämän talon totaalisimmassa varjossa eli työhuoneeni seinässä 32 astetta.

Viikon kuluttua näitä aikoja minun pitäisi alkaa olla Xi'anissa.

 

Olen lopettanut Kiinan matkaa silmällä pitäen kahvin juonnin - sitä kun ei sieltä saa kuin länsimaisista ketjuravintoloista - jo ajat sitten, mutta äsken hörppäsin viimeisen duoble-double-capuccinon suoraan pakastimesta otetun mud cake'in kanssa - suklaatakaan kun ei syödä Kiinassa. Varsinaisena lounas-päivällisenä oli entisen opiskelukaverini luona Italiassa oppimallani reseptilla valmistettua pastaa.

 

Nuo eväät ovat nyt sitten vähän aikaa taakse jäänyttä elämää. Tai ehkä ovat lopullisesti, sillä Kiinassa on nyt rankkasateita ja mutavyöryjä. Ihmisiä kuolee niihin. Tarkoituksenamme oli käydä Baisha-nimisessä paikassa, mutta muutama päivä sitten luin netistä, että siellä on paraikaa täyskatastrofi. Joten se paikka saattaa jäädä väliin.

 

Googletin muutama tunti sitten Hukeng-nimistä paikkaa, jonne myös olemme menossa. Siellä on aikanaan hakka-kansa asustellut - ja asustellee osittain vieläkin - renkaan muotoisissa, pyöreissä tulou-taloissaan. Lämpötila oli nettitiedon mukaan juuri silloin 36 astetta, joten nämä nykyiset helteet kotimaassa ovat oikein hyvää harjoitusta matkaa varten. Semminkin kun tarkoituksenamme on yöpyä tuollaisessa tulou-talossa, jossa ei taatusti ole ilmastointia.

 

Vallitseva lämpötila ei ole riittänyt aivan kaikille, vaan entisessä kotikaupungissamme Heinolassa sitä on oikein kunnan toimesta lisätty siihen mittaan, että yksi venäläinen saunomiskilpailuturisti pääsi hengestään. Minkä seurauksena kilpailun järjestäminen päätettiin lopettaa, mitä pidän oikeana päätöksenä, en vain siksi, että saatiin vainaja, vaan siksi, että moinen ei mielestäni kuulu kunnan tehtäviin. Samassa kaupungissa lopetettiin taannoin myös reumasairaala, jossa puolestaan oli pakkashuone.

 

Siinä kaupungissa sitä oli äärimmäisyyksiä. Pääsimme tutustumaan niihin 'pohjanmaan kautta' asumalla kaupungin vuokratalossa, jossa yksi kesä meni aivan täysin pilalle, kun yläkerrassa ruvettiin koko kesän ajaksi ympärivuorokautisesti äänekkäästi ryyppäämään. Saatoimme ikkunasta seurata mersulla ajelevia lestinheittäjiä. Kerran taloomme ammuttiin sisään. Ylemmät yhteiskunnalliset kerrostumat tulivat tutuiksi, kun istuimme yhden kauden kaupunginvaltuuston ensimmäisinä vihreinä, isäntä, minä ja eräsi hammaslääkäri - ja omat erikoisuutensa oli siinäkin kerrostumassa, joskin yhteinen piirre niin alimmille kuin ylimmillekin Heinolan kaupungin kerrostumille oli se, että alkoholijuomat maistuivat. (8.8.2010)