Laiska kesä

En ole saanut kesän aikana aikaiseksi juuri mitään siitä, mitä suunnittelin.

Pietarissa ollessa olivat parvekkeella viljeltävään munakoisooni iskeneet kirvat. Aloin heti suihkutella sitä mäntysuopavedellä, ja nyt näyttäisi, että pienet vihreät otukset ovat kadonneet. Kasvin ehdissä ei ollut reikiä vielä silloin, kun huomasin tuoholaiset, mutta nyt niissä on.
 

Mutta kuten Kaisu sanoi, munakosoni ja tomaattieni kohdalla ainoa ilo tulenee olemaan kasvun ihmeen seuraaminen. Mitä tulee tuohon kolmanteen kasviin, oli se nyt sitten tosiaankin kesäkurpitsa tai avomaan kurkku, se saattaa hyvinkin ehtiä tuottamaan satoa. Siinä on kyllä hirmuisesti kukkia, enkä käsitä, miten niistä kaikista - tai siis puolesta niistä - voisi tulla  varsinainen hedelmä.
 

Pelkäsin, että krassini jäävät viherkasveiksi, mutta yksi kukkii tosi komeasti. Muut sitten eivät…
 

Sinappikaalin kasvtukseni ylitti odotukseni, ja olinkin aivan ihmeessä sen kanssa. Koska basilikan kasvatuskin oli onnistunut yli odotusten enkä ikinä olisi onnistunut syömään kaikkea tuoreena, tein sinappikaalista ja basilikasta pestoa ja pakastin sitä. En kylvä enää uuttaa rucolaa. Kunhan jaksan, kaivan isosta kukkaruukusta entisen jämät pois, pistän lannoiteta sekaan ja siirrän siihen kolme salkoruusun tainta talvehtimaan toivoen, että saan niistä kukkia ensi vuonna.
 

Sitä sen sijaan olen oikein pohtinut, että voikohan sormustinkukkaa pitää parvekkeella. Se kun on myrkyllinen. Pitääköhän kaikki sen taimet viedä Suonejoelle…
 

Tänä kesänä ei ole ollut liian helteistä. Täytyy myöntää, että oikein toivomalla toivoin tällaista kesää. Olin nimittäin keväällä todella poikki, ja arvelin, etten yksinkertaisesti kestä, jos tulee vielä 35 asteen helteet kuten kahtena edellisenä kesänä.
 

Tosin en ole hyvistä harrastuskeleistä huolimatta 'ehtinyt' tehdä kaikkea, mistä haaveilin. Vähän kyllä harmittaa, etten ole piirtänyt enkä maalannut ja kiinan opiskelukin on ollut pahasti jäissä, mutta ne ovat suoraan sanottuna aika raskaita harrastuksia.
 

Joogakin on ollut vähän kesannolla. Olen joogannut ehkä kerran viikossa, että terveys säilyy, mutta sillä ei saada sen toiminnanlajin varsinaista tehoa. Lisäksi olen tehnyt vain vajaita sarjoja. Eilen tein koko vähän toista tuntia vievän pitkän sarjani, josta kameli ei kuitenkaan onnistunut kuin helpotetussa muodossa. Joogaaminen ei, ihme kyllä, tuntunut läheskään yhtä raskaalta kuin tähän asti koko kevään ja alkukesän. Hiki kyllä lensi. Ehkä saan jälleen kiinni joogaamisesta. Mutta jos se ei minua hotsita, se saa jäädä vastakin siihen noin kertaan viikko.
 

Mutta olen leikellyt jonkun verran matonkuteita. Vähän on vielä leikkaamattakin, mutta olisipa lystiä, jos jostain löytyisi kangaspuut ja niissä 110-120cm leveä ruusukasloimi. (19.7.2012)