Lauantaipäivän lahnalaounas

Helle ei hellitä.

On kerrassaan hiostava ja tukahduttava helle.

Aamulla kävimme Uukuniemijuhlilla. Nykyisin ne ovat enemmänkin kirkollisesti painottuneet kotiseutujuhlat, mutta alkujaan ne on perustettu Helena Konttisen herätyksen tiimoilta. Minua tietenkin uskontotieteellisestä näkökulmasta harmittaa, että Helena Konttisesta ei juhlissa oikeastaan ole häiväkään. Jollei tilanne muutu, joudun varmaan liittymään Uukuniemiseuraan (joka siis juhlia järjestää) ja itse organiseeraamaan kunnon Helena Konttis-seminaarin.

Aamulla menimme kirkonmäelle jo heti yhdeksäksi. Oli vallan kello soimassa 7.30. Vanhoina viherpipertäjinä siirryimme paikalle kävellen, sillä matkaahan on vain 1,5km. Se meni siihen aikaan aamusta vielä siedettävästi.

Alkuun oli kesätori. Kun kesätorikäytäntö aloitettiin ties miten kauan sitten, siellä olivat paikkakuntalaiset myymässä milloin mitäkin tarpeellista. Nykyisin siellä on usein vain pari leivonnaismyyjää, mutta hyvä niinkin. Nytkin ostimme toiselta kaksi pussia karjalanpiirakoita ja toiselta pikkupullia. Mutta sitten saapui odotetuin vieras eli eräs eläkkeelle jäänyt opettaja, joka harrastuksekseen kasvattaa mansikkaa ja käy myymässä tällaisissa tapahtumissa. Ostin ensin pari rasiaa. Mies huusi perääni, että rouva, olisi myös savulahnaa! Sanoin, että minäpä neuvottelen siitä ensin isännän kanssa. Vaikka tiesin kyllä, että savulahna lähtee mukaamme…

Ja niin se tekikin, jahka isäntä palasi kirkonmäen kierrokseltaan, ja mukaan lähti vielä yksi mansikkarasiakin, sillä yksi oli jo siinä istuskellessa syöty.

Sitten tuli toinen odotettu vieras eli Sekatyöliike Suokuokka Oy:n kauppa-auto.

Viime vuonna siellä oli vielä ollut myynnissä sellaista erikoista jäätelöä, mutta nyt ei enää, joten siltä osin jouduin pettymään. Ruokaa kuitenkin saatiin lahnan, karjalanpiirakoiden ja mansikoiden jatkeeksi.

Tulimme sitten kotiin ostoksinemme ja söimme kuvan esittämän lounaan. Alta pilkottaa 'pöytäliina', johon olen pistänyt mustien vähän erikoisempien loimien väliin uukuniemeläistä järvikaislaa. (29.6.3013)