Loppuja

Äidin elämä

asunnossa, jossa hän asui vuosikymmenet, alkaa olla

loppusuoralla. Samoin kesä.

Olin lähtenyt tänä aamuna hitusen ennen yhdeksää liikkeelle hoitamaan kaiken maailman asioita, lähinnä äidin, ja melkein koko päivä siinä meni. Mm. hain siivousfirmasta avaimet ja kävin sitten katsomassa, mitä olivat saaneet äidin asunnolla aikaan. Sitten menin katsomaan itse äitiä.

 

Kas, äiti oli normaalissa järjessä ensimmäisen kerran noin viiteen kuukauteen.

 

Kysyin, mitä hän tuumii, kun hänen asuntonsa on tyhjennetty, eikä hän ole päässyt edes käymään siellä kertaakaan koko tyhjennyksen aikana. Kuulemma hänellä ei ole sinne ikävä. Muistan, kun eräs hänen ystävänsä joutui pysyvään laitoshoitoon dementoiduttuaan ja tämän asunto myytiin; äiti oli murheissaan, kun tuolla ystävällä ei enää ollut edes kotia, johon palata. Mutta nyt hän vain totesi, että jos hän alkaa kaipailla niille kulmille, hän voi käydä entisten hyvien naapureidensa luona. Hän sitä paitsi pitää uudesta asunnostaan, vaikka hänestä olikin jonkin verran järkyttävää joutua ’vuokralle’. Mutta vanhustenkodit ovat vuokrakämppiä, minkäs sille voit.

 

Kun äiti nyt tuntui olevan oikeustoimikelpoisessa kunnossa, veljeni laittoi asunnon nettimyyntiin. Sitä on jonkin verran kaupiteltu jo ns. puskaradiossa.

 

***


Olemme koko kesän syöneet ’mökkiruokaa’, yksinkertaisia sapuskoita ilman soosseja ja jälkiruokia. Tänään pidimme kesänlopettajaiset, ja päätin tehdä kunnon päivällisen. Olin unohtanut, miten työlästä se on…

 

Yhtä kaikki, söimme biisonia. Olin ostanut sitä viime mökkireissun paluumatkalla Hovilan tilalta Uukuniemen Niukkalaista. Ostin ulkopaistia, palapaistia ja pari pötköä jauhelihaa, ja kesänlopettajaispäivällisellämme nautimme nyt sen ulkopaistin.

 

Minua oli useampikin taho varoittanut, että biisonista tulee helposti kuivaa. Joten tein jotain varmaan hirveän epäortodoksista ja panin sen paistopussiin. Ja hautasin sen siellä erilaisiin juureksiin sun muihin kasviksiin. Ja mäjäytin vielä päälle kunnon köntsäleen voita.

 

Ei ollut yhtään kuivaa.

 

Kasvikset pyöritin lopuksi vielä pannulla voissa ja tomaattipyreessä. Lisäksi tein muhevan kermaisen kastikkeen. Jälkiruoaksi kuutamokiisseliä ja vadelmia. (12.8.2011)