Luddiitin lehdistökatsaus

Informaatioteknologia ajaa jopa köyhät asunnoistaan.

Eilen katsoin poikkeukselliseti Arto Nybergin. Siinä oli haastateltavana Mikael Pentikäinen, joka kuulemma on ruotinut taannoisia potkujaan Hesarista uudessa kirjassaan Luottamus. Potkujen syyksi mainittiin nimittäin luottamuspula.

Tosiasia kuitenkin on, että se lehti oli Pentikäisen aikaan aivan paska. Erityisesti ärsyttivät joutuvanpäiväiset mieleipidekirjoitukset, johin sitä mielipidetä oltiin selvästi oikein väkisin väännetty tuloksin, jotka olivat välillä surkuhupaisia. Hesari oli aina kuin satsi paperille painettuja huonoja blogikirjoituksia.

Nyt Hesari on sitten petrannut, ja viikonlopun numerot Kuukausiliitteineen kaikkineen olivat aivan huippua. En usko, että pystyvät pitämään sitä tasaoa pitkällä tähtäimellä, mutta tästä kyllä kestää pikkuisen laskeakin.

Erityisen ilahtunut olin jutusta, jossa ilmaistiin tietotekniikan mukanaan tuomat huononnukset terveydenhoitojärjestelmään. Lääkäreiden kerrottiin valittavan, että kun ennen saattoivat olla yhdet potilastiedot hukassa, nyt ei saa mitään tietoja, ei potilas- eikä muitakaan, jos kone kaatuu.

Jo joitain viikkoja sitten uutisoi Yle, että tuomarit ovat kyrsiintyneet johonkin täysin pöhköön ja työntekoa vaikeuttavaan tietokoneohjelmaan, jota heidät on heiltä mitään kysymättä pakotettu käyttämään.

Siinä, että lääkäreiden ja juristien kaltaiset älykkäät ja hyvin koulutetut ihmiset älyävät, että tietotekniikka tekee nyt elämästä tarpeettoman vaikeaa ja suorastaan estää heitä tekemästä yhteiskunnallisesti vastuullisia töitään, ei ole mitän ihmeellistä, sillä älykkäiden ja hyvin koulutettujen kuluukin huomauttaa älykkäästi yhteiskunnan prosesseista, jotka ovat viemässä tai itsea asiassa vieneet jo perikatoon.

Mutta tänään Hesari kertoi, että Jenkeissä jo kansan syvät rivitkin ovat hermostuneet  teknologiayritysten toiminnan lieveilmiöihin kuten siihen, että San Franciscossa asuntojen vuokrat ovat kivunneet tietoteknisten suuryritysten takia tasolle, jolle tavan talliaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Hyvinkin pitkäaikaisia vuokrasopimuksia on sanottu irti, että tilalle saadaan näitä huippumaksukykyisiä nörttejä asujaimiksi.

Myös kaupungin julkinen liikenne on saanut rinnalleen Googlen omat bussit, joilla kuskataan vain Googlen työntekijöitä, mikä sekin on omiaan aiheuttamaan katkeruutta niissä, jotka joutuvat turvautumaan muuhun eli huonommin toimiviin liikennevälineisiin. Näiden bussien kimppuun on hyökkäilty.

Informaatioteknologia on pahasta aivan kaikissa muodoissaan ja kaikkine mukanaan tuomineen epäoikeudenmukaisuutta lisäävine lieveilmiöineen. Niinpä meidän kaikkien tulee ihmiskunnan edun nimissä vastustaa tätä insinöörien ylivaltaa pontevasti. (3.2.2014)