Maanalainen Kuopio

Kaikki Suomen ellei jopa maailman kulttuurivaikuttajat ovat savolaisen käsityksen mukaan olleet jollain tavalla tekemisissä Kuopion kanssa, joko vapaaehtoisesti tai rangaistuksena.

Joulukaktus kukkii ja Kuopiossa satoi lunta, kun kuljeskelimme kaupungilla Kirjakantti-tapahtuman tilaisuudesta toiseen. Tapahtuma oli tänä vuonna siirretty tänne myöhemmäs syksyyn.

 

Erityisesti Kirjakanttissa esiintyi moneen otteeseen Sirpa Kähkönen. Kuopiolaiset pitävä Kähkösen romaaneista, vaikka tänäänkin niissä esiintyvät poliittiset pohjavireet tulivat keskusteluissa toki esiin. Esimerkiksi Kähköstä sanottiin kommunistikirjailijaksi. Kähkönen ei niellyt väitettä sellaisenaan, vaan väitti kirjoittavansa samalla rakkaudella niin vallasväestä kuin pieneläjistä. Huusin väliin, että eikö se ole kommunismia. Heittooni ei puututtu siinä vaiheessa, muttu kylläkin tuonnempana, kun paneelikeskustelun vanhin osanottaja piti hyvänä todeta, että kristinusko ja kommunismi ovat kauniita aatteita, mutta edellyttävät, että ihmisillä olisi siivet selässä – mihin isäntä puolestaan huusi väliin, että ’Lakanasiivet’ (= eräs Kähkösen kirjan nimi).

 

On se vaan hyvä, että vielä yli puolivuosisataa elettyämmekin voimme isännän kanssa tuntea itsemme nuoriksi radikaaleiksi ihan vain siksi, että aina löytyy joku meitä vanhempi, joka vaivautuu ottamaan sen vanhan konservatiivin rooliin.

 

Kähkösen suhde Kuopioon on hyvin erilainen kuin minun. Asiaan vaikuttanee se, että hänen sukunsa on toiselta puolen alkuperäisiä kuopiolaisia ties monennessako polvessa. Minun vanhempani tulivat muualta – klassisen käsityksen mukaan savolaiset syntyivät juuri siten kuin minä eli kun hämäläiset ja karjalaiset kohtasivat. Minä vihasin Kuopiota nuoruuteni päivinä, ja pois päästyäni kävin täällä todella harvakseen. Joskus oli vuosia väliä, sillä tapasin sukulaisia Uukuniemellä.

 

Minulle Kuopio oli hirveä Disney-kaupunki, söpö kuin lasinkuvun alla oleva lelukaupunki, jossa sataa suuria idyllisiä lumihiutaleita, kun vähän ravistaa. Ja sellaisena valheellinen. Kuopiossa tapahtui kauheita asioita.

 

Mutta tosiaan: tänään paljastui Kuopion maanalainen olemus fyysisellä tasolla. Täällä kulkee esimerkiksi Maljapuro Maljalammesta Linnanpellota pitkälle alas keskustaan maanalaista väylää jopa linja-autoaseman rakenteiden alla. Kuulemma pikkupojat tiesivät tästä, ja rohkeimmat uskalsivat kulkea tunnelissa, kun se ei ollut täynnä vettä. Toinen salainen joki kulkee Valkeisen lammesta Kuopionlahteen – talojen alla! Ja eräs panelisti kertoi, että Sataman rakennustöiden yhteydessä oli käynyt ilmi, että talo, jossa hän asuu, on aikanaan rakennettu puisen lautan päälle, sillä alue oli po. talon rakentamisen aikoihin suota. Tutkimuksissa saatiin tietää, että talo pysyy suorassa vain siksi, että lautta on koko ajan tietyn kostea, ja keskustan uudisrakentaminen on vaurioittanut tuota kosteustasapainoa. Niinpä talo on nyt hiukan kallistunut, ja lauttaan joudutaan ilmeisesti ruiskuttamaan vettä.

 

Maanalaiseen maailmaan kuuluvat myös Maljapuron myyttiset asukit, nahkiaiset, joiden olemassaolosta kaikki ovat vakuuttuneita, vaikka kukaan ei ole niitä siinä nähnyt. Yhtä varmoja Kuopiossa ollaan neidonkenkäorkideasta – siitä Kähkösellä oli kuitenkin koulumme rehtorin, biologian opettaja Matti Karhusen vakuutus, että se on olemassa, vaikkei kukaan kerro, missä.

 

Olemme siis Sirpa Kähkösen kanssa käyneet samaa koulua, Kuopion klassikkaa. Yksikään matematiikan opettaja ei ole ollut sitä mieltä, että minä osaisin laskea, mutta Kuopion klassikassa minun kaltaisellani olennolla saattoi olla matematiikassa 9, koska arvosteluperusteisiin kuului myös vihkojen marginaalien piirroskuvitus. Laskut tuskin olivat oikein. Siinä koulussa ei erityisemmin kannustettu ryhtymään insinööriksi. Piti oleman kiinnostunut ihmisistä ja heidän puuhistaan. Jos oli matemaattis-luonnontieteellistä lahjakkuutta, suvaittiin jotenkin, että rupesi isona lääkäriksi. Taiteilijat ja humanistit olivat sen koulun kerma. Joten minua lykästi siinä, että jos nyt jotain koulua piti käydä, koulukseni sattui juuri se. (19.11.2011)