Markkinatalouden ryhmätunnuksia

Ihmisten halu

kuulua ryhmiin ja

ottaa riskejä todistaakseen yhteenkuuluvuuttaan on mittava.

Tänään oli taas aikaa lukea Hesaria, ja siinä oli Hesarin oman kirjeenvaihtajan kirjoittama juttu kiinalaisopiskelijasta, joka oli myynyt munuaisensa saadakseen Applen laitteita.

 

Jutussa pisti ensimmäisenä silmään, etenkin, kun jutun oli nimiinsä kuitannut Hesarin oma toimittaja, että opiskelijapojan nimeksi oli mainittu Xiao Zheng. Edempänä pojasta puhuttiin vain käyttäen sanaa Xiao ikään kuin se olisi hänen nimensä.

 

Minun tietääkseni Xiao ei ole yksinään kenkään nimi, vaan sitä käytetään Kiinassa nimien yhteydessä kuten suomen sanaa ’pikku’. Ja Zheng on yleinen sukunimi. Xioa Zheng siis on vähän kuin ’pikku-Virtanen’. Ainakin yleensä.

 

Musliminuorukaiset jättävät mielestään liiaksi länsimaisesti värittyneen maailman motivoiden tekoaan uskollisuudella islamille, lähtevät Afganistaniin koulutusleirille, missä voivat tuntea yhteenkuuluvuutta itsensä fyysisesti uhraavien ryhmään ja tekevät sitten itsemurhaiskun johonkin julkiseen paikkaan, missä heidän mukanaan kuolemaan lähtee riittävästi väkeä, sillä ryhmää pitää olla, vaikka sitten tehtäisiin itsemurha.

 

Kiinalaisnuorukainen myy munuaisensa, koska haluaa iPadin ja iPhonen ollakseen osa iPadin ja iPhonen omistajien eli markkinatalouteen kaikkein sitoutuneimpien ihmisten hienoa ryhmää.

 

Kiinnostavaa jutussa oli tietysti sekin, että kun pojan äiti teki asiasta rikosilmoituksen, munuaisen ostajia ei enää löytynyt mistään. Heidän puhelimensa eivät vastanneet. Sairaala, jossa leikkaus tehtiin, ei myöntänyt, että sitä oltaisi siellä tehty, semminkinkään kun sairaalalla ei ollut edes lupaa moisten leikkausten tekemiseen.

 

Kuulostaa takavuosien tv-sarjalta nimeltä Lost. Mutta toisaalta voin kuvitella, että näin voi tapahtua Kiinassa, missä on paljon väkeä, pitkälle kehittynyt korruptio ja taito salata asioita.

 

Kiinalaiset sairaalat ovat veikeitä paikkoja. Minulle on itsellenikin eräs kiinalaisnuorukainen kertonut, että hänen passissaan oleva syntymäaika ei ole oikea. Hänen äitinsä, sairaanhoitaja, oli käynyt väärentämässä syntymäajan sairaalan arkistossa vuotta aikaisemmaksi saadakseen lahjakkaan pojan aikaisemmin kouluun. (4.6.2011)