Muistinvirkistystä Irakista

Moreira, Paul. Isis syntyi Irakin tuhkasta. Ranska 2016.

Eilen tuli telkkarista melkein hyvä ja kohtalaisen tuore Paul Moreiran dokumentti Irakin tilanteesta nimeltä Isis syntyi Irakin tuhkasta.

Koska journalismi on aina vallankäyttöä, tästäkin oli aktiivisesti unohdettu oman asian ajamiseksi pari seikkaa.

Aktiivisesti ajettu asia näytti olevan se, että Irakiin pitää saada sekulaari hallinto. Ikävä kyllä, siellä oli sekulaari hallinto, se Saddam Husseinin hallinto. Se, että hallinto on sekulaari, ei vielä takaa, että se on millään muotoa oikeudenmukainen tai tasapuolinen. On hiukan tarkoitushakuista korostaa, kuten Moreira teki, että Saddam Hussein oli sunni. Hänen puolueensa oli Baath, joka sattuu olemaan sama puolue, jota edustaa Syyriassa Al-Assad, joka on shiia.

Kun Moreira shiialaisine kavereineen meni juuri ISIL:iltä (minä käytän sinnikkäästi tätä lyhennettä, sillä se on lyhenne firman nimen suorasta käännöksestä) vallattuun kaupunkiin, sieltä löytyi aseiden osia, joissa oli kyrillistä kirjoitusta. Moreira ei ääneen etsinyt selitystä tälle, minkä seurauksena valistumattomalle katsojalle varmaan jäi se käsitys, että ne olisivat ISIL:iln jäljiltä. Toki Moreira oli aiemmin usempaankin otteeseen todennut, että ISIL:iä tukevat Lähi-idässä Saudi-Arabia ja Qatar, jotka ovat Yhdysvaltain liittolaisia, ja tämähän tekee amerikalaisten olon siellä vähän tukalaksi, kun ISIL:iä astaan taitellessaan pitäisi ikään kuin käydä sotaa itseään vastaan. Jo kofliktin alkupuolesta kirjoittelin tänne bloglle, kun vielä jaksoin tätä asiaa seurata, Lähi-idän medioista napsimiani kommenteja, joissa analysoitiin uutiskuvista, kenellä oli minkäkinlaiset aseet, ja ISIL sotii amerikkalaislla aseilla. Se on jotenkin kummallinen, tuo Allahin asepaja. Pääviholiseksi väitetään Amerikkaa, mutta sota sitä vastaan käydään Amerikan itsensä toimittamilla aseilla.

Venäläiset ovat varustaneet shiiojen puolta.

Lasken Moreiralle ansioksi sen, että hän korosti amerikkalaisten päsmäröintiä Irakia miehittäessään.

Mielenkiintoinen oli väite, että jossain vaiheessa olisi ollut shiiojen ja sunnien yhteinen rintama miehittäjää vastaan. Tämän on täytynyt olla aika lyhytaikainen vaihe, sillä minä en sitä koskaan havainnut, vaikka niihin aikoihin seurasin tilannetta. Moreira olisi voinut myös muistuttaa, että kaikenkarvaisia kapinalisryhmiä oli alkuun jumalaton määrä. Meikäläinenkin media aina Yleä myöten puhui aina kapinallisryhmistä suoranaisina herran enkelinä ihan viime minuuteille ennen kuin ISIL julisti kalifaattinsa. Eli ei se ISIL ihan niin puskaksta tullut, kun nyt myöhemmin on haluttu väittää.

Moreira olisi tehnyt katsojilleen palveluksen, jos olisi valaissut Irakin sunnien ja shiiojen suhteellisia lukumääriä verrattuna naapurimaihin. Irak nimittäin sijaitsee justiinsa siinä välissä, missä itäpuollla on shiialainen teokratia Iran ja lännessä ja pohjoisessa Syyria ja Turkki, joissa on molemmissa on molempia islamin suuntia, ja vähemmistökin on merkittävä. Irakissa on melkein tasapeli, ja minun junttidiagnoosini onkin, että kun Saddamin aikoina periaatteessa sekulaarista hallinnosta huolimatta tultiin suosineeksi sunneja ja so, amerikkalaiset rukkasivat tilaneetta lähtiessään niin, että piirun verrane enemmän valtaa jäikin nyt uskonnollisten voimasuhteiden mukaisesti shiiolle. Shiialaiset eivät osoitautuneet yhtään sen vähempää paskiaismaisiksi hallinnoijiksi kuin sunnit tai baath-puolue. Kukaan ei tiedä, mitä maassa sisällä tapahtuu, mutta sehän tiedetään, että eräs Irakin shiialainen ministeri ainakin kerran käännytti ulkomaiselta lentokentältä lähteneen koneen takaisin, kun se oli jättänyt hänen lennolta myöhästyneen kersansa kentälle. Tästä päätellen korruption määrä maassa on hirmuinen eikä sitä juuri pyritä edes salaamaan, kun sitä ulkomaisilla lentokentilläkin asiakseen mainostetaan.

 

Oma villi arvaukseni on ollut, että Irak liukuu Iranin vaikutuspiiriin jo siksikin, että siellä on se shiialainen enemmistö. Vaikka Iranin hallinnosta oltaisiin mitä mieltä hyvänsä, kyllä siellä Lähi-idän oloihin nähden jokseenkin rauhallista on elellä. Tämä tulee olemaan ikävää saudien ja Qatarin, näiden wahhabilaista sunnalaisuutta edustavien valtioiden kannalta, ja ehkäpä Yhdysvaltojenkin, mutta niin siinä nyt varmaan käy.

 

Tosin ennustin myös vuodenvaihteessa, että Trump joutuu viimeistään kesällä lähtemään Yhdysvaltain presidentin virasta. Nyt on elokuun puoliväli ylitetty, ja se heppu on pressana edelleen. Joten minä olen aika huono ennustaja. (18.8.2017)