Nukenmekko

Terveisiä n. 50 vuoden takaa.

Äsken silitin tämän viime mökkireissulla tehdyn löydön.

Kyseessä on nukenmekko. Nukke on nimeltään Anniina. En saanut valita nimeä itse, mutta en myöskään suuremmin kapinoinut sitä vastaan. Äiti oli luonnollisen kokoisesta ja näköisestä vauvanukesta enemmän intresseerattu kuin minä. Minä en erityisemmin välittänyt nukkeleikeistä. Kirjoittelin ja piirtelin mieluummin. Molempia harrastuksia toki tuettiin, ja äidin jäämistöstä löytyivät mm. alle kouluikäisenä omakätisesti kirjoittamani runot.

Äidin tekemä nukenmekko on flanellia. Oletettavasti kankaasta on jollakulla ihmislapsella ollut yöpuku, ja sitä valmistettaessa jäljelle on jäänyt tällainen tilkku. Mekossa on oikeaoppisesti istutetut lyhyet hihat, yläosassa istuvuutta parantavat laskokset edessä ja takana sekä rimssu helmassa. Kauluksessa on brodyyriä, ja se on vielä kantattu vaaleansinisellä satiinilla. Ettei hankaa ihoa, nääs.

Satiini on äitini hääpukukangasta, jonka Tanu-eno lähetti äidille Pariisista matkallaan Kanadaan. Hääpuvun vapaudutta alkuperäisestä käytöstään sen hihoista tehtiin veljelleni paita, joka on parissa hienossa valokuvassakin. Hihaton osuus hääpuvusta sai päällystyksekseen mustaa tylliä ja toimi juhlapukuna vielä minun vanhainpävänäni.

Tämän nukenmekon omistaja on edelleen elossa. Sain sen kunnostettuna 50-vuotislahjaksi äidiltä ja veljeltä. Viimemanittu oli korjauttanut siskoni sisäänpainamat silmät jollain soitinkorjaajalla, ja äiti oli tehnyt uudet vatteet.

Nukella oli toki muitakin ateljeeompelijattaren tekemiä vaatteita, mutta ne eivät ole ainakaan vielä tulleet vastaan, ja voi olla, että ne on erilaisissa muutoissa heitetty menemään. Tämä oli säästynyt mökin piirongin laatikossa. (11.7.2018)