Parvekeviljelyä

Parvekkeellamme on ollut kesällä 2012 kohtalainen puutarha.

Kuopiossa on hieno sää tehdä etä- ja parvekepuutarhatöitä. Sähköposteihin vastailemisen ja papereiden selaamisen lomassa olen istuttanut kollegalta saadut taimet, sillä päätin, että nyt on riittävän lämmintä tomaatinistutukseen.
 

Oheisessa kuvassa näkyy osa parvekeviljelmästäni. Ylärivissä vasemmalla kituliasta transylvanian salviaa, joka siirtyy pikapuoliin Suonejoelle. Sen alla pieni roosmariini. Isoissa ruukuissa on tomaatti, munakoiso ja vihreä kesäkurpitsa. Oikealla yläkulmassa pilkottaaihan pikkuista sinappikaalia. Hyvänkokoiset basilikani, kolme ruukullista, eivät mahtuneet kuvaan.
 

Lisäksi minulla on kylvettynä timjamia ja yrttisalviaa.
 

Muita kukkia ei ole kuin parvekelaatikossa ja yhdessä amppelissa krassia, joiden niidenkin kukat voi syödä.
 

Olohuoneen pöydällä hedelmäkulhossa minulla on itämässä 26 perunaa, eli olen laajentamassa perunan viljelystäni. Viime kesänä istutin 8 perunaa. (13.6.2012)

 

Kesäkurpitsasta kurkuksi

 

Kuten usein todettua tällä blogilla, en ole kaksinen puutarhuri, ja niinpä minua alkoi vasta ihan äskettäin epäilyttää, joskohan tämä kasvi, jota luulin kesäkurpitsaksi, on sitä sittenkään. Kukat ovat aika pienet verrrattuna viimevuotisen kesäkurpitsani lautasen kokoisiin, ja lehdetkin mitättömät, kun ottaa huomioon, että viime kesänä yksi kesäkurpitsa lehtineen täytti puolet parvekkeesta.
 

Olen tulossa siihen johtopäätökseen, että minulla on parvekkeellani avomaankurkku. Se on ihan kivaa. En olekaan koskaan yrittänyt kasvattaa kurkkua. Kuulema kurkku ja tomaatti pitäisi pitää erillään toisistaan? Nyt ne ovat minulla vierekkäin. Pitänee siitää toinen toiseen päähän parveketta. (1.7.2012)

 

 

Kasvun ihmettä

 

Viereisen kuvan kukat ovat oikeita, nimittäin anopin pionipuskista kerättyjä. Kävimme pikaisesti Suonenjoella niittämässä heinää ja pitämässä sadetta. Varsinaisia kermakakkuja ovat nämä pionit. Kuvan värien lisäksi on pinkkiä niiden väliltä, ja ne ovat vähemmän röyhelöisiä eivätkä vielä täydessä kukassa.

 

Pioni näyttää olevan sellainen kasvi, että kun se on kerran johonkin juurtunut, se ei juuri hoitoa kaipaile, päinvastoin. Tänä kevään emme kerinneet niitä edes keväällä lannoittaa. Pioni on kiinalainen kasvi, eikä se pidä siitä, että sen sisäisiin asioihin puututaan. Pionit eivät helposti kotiudu, ja vaikka ne juurtuisivat, vie lähemmäs kymmenen vuotta ennen kuin kukkivat. Sellaisia ovat kiinalaiset kasvit.

Suonenjoen tomaattini eivät vieläkään kukkineet. Pihvitomaatissa sentään oli pienet nuput. Parvekkeella Kuopiossa kirsikkatomaatissa on kolme kukkaa. Seurava nuppukimpussa on sentään tulossa kuusi. Asiantuntijalausunnon mukaan näistä ei ole muuta iloa kuin kasvun ihmeen seuraaminen. Tomaatteja näistä ei kuulema ehdi kypsymään.
  

Eikä varmaan munakoisoistakaan, mutta tämä munakoiso on kyllä erittäin hieno viherkasvi. Minulla on tästä muitakin komeita kuvia.

 

Parvekeviljelmäni sato on jo tähän mennessä ylittänyt odotukseni. Siis yrttien osalta. Sinappikaalia kylvin aika paljon, sillä se on yleensä maistunut joillekin muillekin luomakunnan edustajille kuin minulle, ja arvelin näin saavani jotain suuhuni, minäkin. Mutta nyt ei ole ollut mitään elukoita liikkeellä, ja lisäksi lehdet ovat valtavia. Emme missään tapauksessa onnistu syömään kaikkea. En tiedä vielä, voiko rucolaa pakastaa sellaisenaan, mutta pistin pari lehteä pakastimeen, joten kohta tiedän. Varmaan niistä pakastettuinakin jotain peston tyyppistä voi tehdä. Ajattelin tässä päivänä muutamana tehdä rucolapestoa pakasteeseen asti näistä tuoreistakin.

 

Toinen yli odotusten kasvava on basilika. Laitoin kolme ruukullista, ja onpa meillä nyt huomattavat basilikapuskat.

 

Pelkäsin krasseistani tulleen viherkasveja, mutta parvekelaatikossa oleva köynöskrassisto alkoi jo kukkia, amppelissa oleva pensaskrassi sen sijaan ei…

 

Kun transylvanian salviani ei ilmeisestikään lähenyt liikkeelle aivan niin kuin olisi pitänyt, kylvin paria muuta lajia kaksivuotisia kasveja. Siemenet maksoivat 27 centtiä pussi, joten saanpahan nyt niidenkin suhteen seurata kasvun ihmettä tai ainakin vaikeutta. Sormustinkukat ovat nyt pienillä aluilla ja salkoruusut suuremmilla. (11.7.2012)

 

Toivoa sadosta?

 

Kuten sanottua, on olemassa riski, että näistä meidän parvekekasveista ei ole muuta iloa kuin kasvun ihmeen seuraaminen, mutta eivätkö nämä kuvan pampulat muka ole jo selviä tomaatinraakielta?

 

 

 

 

 

 

 

Tästä toisesta on vaikea sanoa edelleenkään, onko tästä tulossa kesäkurpitsa vai avomaankurkku, mutta ei tämä enää pelkkä kukkanen ole.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mutta krassi on pelkkää kukkaa kaikki koko valtava puska. (23.7.2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vihdoinkin kukkii munakoiso!

 

Munakoisossa oli pitkään, varmaan lähes kuukauden, ne sellaiset pienet jotkut, mitkä lie, jotka esiintyivät edellisessä kuvassani siitä. Niistä ei näyttänyt kehittyvän mitään - olin odottanut kukkia -  ja arvelin jo syyllisiksi kirvoja, vaikka olin omasta mielestäni saanut ne mäntysuopaliuoksella häipymään. Mutta kas, tänä aamuna, eilisen vähän aurinkoisemman päivän jälkeen, munakoisoni oli puhjennut kukkimaan oheisenlaisella pienellä violetilla kukalla.

 

Vaikea kuvitella, että tästä kehkeytyisi sellainen iso vihannes kuin munakoiso.

 

Koska sinappikaalikiintiö on tältä kesältä absoluuttisesti täynnä ja satokin on jo tehty pakastimeen rucolapestoksi, kaivoimme sinappikaalinjämät ruukuista = yhdestä parvekelaatikosta ja yhdestä isosta kukkaruukusta. Isoon kukkaruukkuun pistin kolme salkoruusun tainta. Toivon, että ne talvehtivat siinä ja nousevat kasvamaan ja kukkimaan ensi kesänä.

 

Parvekelaatikkoon istutti isäntä viinirypäleitään. Nääs kun tämä kesä on ollut kostea ja kuitenkin melko lämmin, kaikki hänen vuosien saatossa huonekasvien multiin syljeskelemänsä viinirypäleen, mandariinin ja appelsiinin siemenet olivat ryhtyneet yllättäen itämään huonekasvien parvekkeella kesälomaillessa.

 

Ja vielä kuva timjamista ja ryytisalviasta. Mitä transylvanian salviaan tulee, se vaikuttaa kotiutuneen Suonejoen kukkapenkkiin ja hyvinkin vankistuneen. Senkin pitäisi siinä talvehtia kukkiakseen komealla sinivioletilla kukalla ensi kesänä. Ensi kesäksi on kasvatettuna myös sormustinkukkaa, joista niistäkin toisen ryppään jätän parvekkeelle, toisen istutan Suonenjoelle. (26.7.2012)