Polittinen kristinusko

Parrakkaat naiset ja biisonit - euroviisujen voittaja ja Valkovenäjän jääkiekkokisojen tunnus - voidaan yhdistää. Tai on yhdistetty jo toista vuosikymmentä siten meidän suvun kesä-T-paidoissa.

Eilen toimitin printattavaksi 1000mmx420mm -kokoisen informaatiograafisen pläjäykseni, josta olen puhunut paljonkin tällä blogillani. Siinä on yhdistetty CIA:n keräämistä tilastoista Lähi-itää, Eurooppaa ja joitakin yksittäisiä Aasian ja Pohjois-Afrikan maita koskevat tiedot bruttokansantuotteesta per capita, väestömäärästä sekä uskonnoista näissä maissa. Mukana on myös joitain uskonnollisia kombinaatioita, mutta ihmisethän elävät uskontoineen rinta rinnan niin, ettei täydellistä yhdistelmien luokittelua voi oikein tehdä.

Minun esityksessäni on toistakymmentä uskonnollista kategoriaa. Silmään kyllä pistää tavalla, jonka aiempi huomiomatta jättäminen on suorastaan anteeksiantamatonta, eilen puheena ollut kreikkalaiskatolisten vyöhyke Euroopan ja Aasian välissä. Minä lasken Venäjän Aasiaan, sillä siellä siitä suurin osa on. Samoin Kreikka näyttäytyisi aasialaisena kuin Venäjä, jos olisin merkinnyt Venäjän ortodoksiseksi, mutta en merkinnyt, vaan sillä on tunnusvärinä siniharmaa, joka merkitsee ortodoksisuutta + sitä, että suuri osa väestöstä ei - CIA:n tilaston mukaan - usko yhtään mihinkään. Toinen tällainen maa on Tsekki.

Valkovenäjä on CIA:n tilaston mukaan yksiselitteisen ortodoksinen maa. Ajalla ennen Neuvostoliittoa siellä oli kreikkalaiskatolisia, sielläkin, mutta ortodoksi.netin mukaan siellä ei nykyisin ole ainakaan po. kirkollista hallintoa.

Tänä aamuna Al-Jazeeraa vilkaistuani lukaisin jutun, joka koski Libanonin kreikkalaiskatolisten eli maroniittien asemaa. Demografisesta vähemmistöasemasta huolimatta maroniiteilla on ollut laissa määritelty huomattava valta-asema, mutta nyt he alkavat hermostua Syyriasta tuleviin sunnalaisiin pakolaisiin, jotka rapauttavat yhteiskuntajärjestelmää ja aiheuttavat köyhtymistä. Al-Jazeera pyrki tietenkin esiintymään kuin olisi näiden sunnien puolella. Esimerkiksi Al-Jazeera yrittää paheksua sitä, että Libanonissa pyritään lainsäädäntöteitse estämään kristittyjä myymästä maata ja sitä kautta l&a