Polittinen kristinusko

Parrakkaat naiset ja biisonit - euroviisujen voittaja ja Valkovenäjän jääkiekkokisojen tunnus - voidaan yhdistää. Tai on yhdistetty jo toista vuosikymmentä siten meidän suvun kesä-T-paidoissa.

Eilen toimitin printattavaksi 1000mmx420mm -kokoisen informaatiograafisen pläjäykseni, josta olen puhunut paljonkin tällä blogillani. Siinä on yhdistetty CIA:n keräämistä tilastoista Lähi-itää, Eurooppaa ja joitakin yksittäisiä Aasian ja Pohjois-Afrikan maita koskevat tiedot bruttokansantuotteesta per capita, väestömäärästä sekä uskonnoista näissä maissa. Mukana on myös joitain uskonnollisia kombinaatioita, mutta ihmisethän elävät uskontoineen rinta rinnan niin, ettei täydellistä yhdistelmien luokittelua voi oikein tehdä.

Minun esityksessäni on toistakymmentä uskonnollista kategoriaa. Silmään kyllä pistää tavalla, jonka aiempi huomiomatta jättäminen on suorastaan anteeksiantamatonta, eilen puheena ollut kreikkalaiskatolisten vyöhyke Euroopan ja Aasian välissä. Minä lasken Venäjän Aasiaan, sillä siellä siitä suurin osa on. Samoin Kreikka näyttäytyisi aasialaisena kuin Venäjä, jos olisin merkinnyt Venäjän ortodoksiseksi, mutta en merkinnyt, vaan sillä on tunnusvärinä siniharmaa, joka merkitsee ortodoksisuutta + sitä, että suuri osa väestöstä ei - CIA:n tilaston mukaan - usko yhtään mihinkään. Toinen tällainen maa on Tsekki.

Valkovenäjä on CIA:n tilaston mukaan yksiselitteisen ortodoksinen maa. Ajalla ennen Neuvostoliittoa siellä oli kreikkalaiskatolisia, sielläkin, mutta ortodoksi.netin mukaan siellä ei nykyisin ole ainakaan po. kirkollista hallintoa.

Tänä aamuna Al-Jazeeraa vilkaistuani lukaisin jutun, joka koski Libanonin kreikkalaiskatolisten eli maroniittien asemaa. Demografisesta vähemmistöasemasta huolimatta maroniiteilla on ollut laissa määritelty huomattava valta-asema, mutta nyt he alkavat hermostua Syyriasta tuleviin sunnalaisiin pakolaisiin, jotka rapauttavat yhteiskuntajärjestelmää ja aiheuttavat köyhtymistä. Al-Jazeera pyrki tietenkin esiintymään kuin olisi näiden sunnien puolella. Esimerkiksi Al-Jazeera yrittää paheksua sitä, että Libanonissa pyritään lainsäädäntöteitse estämään kristittyjä myymästä maata ja sitä kautta lähtemästä maasta. On vaikea nähdä, miten tämä olisi kristittyjen etu, mutta asia yritetään esittää kuin se olisi sitä sekä vielä erityisesti tappio sunneille. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että maasta yritetään estää poistumasta sitä väestönosaa, joka on tuottavin ja joka pystyisi elättämään kasvavan köyhän sunniväestön.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että mandaattiaikaan (ja toki sen jälkeenkin) juutalaiset ostivat maata palestiinalaisilta. Periaatteessa palestiinaiset olivat ikään kuin sopineet, että maata ei saa myydä, mutta kävi nopeasti ilmi, että innokkaimmin sitä olivat juutalaisille myyneet jyrkimmin maan myyntiä sanoissaan vastustaneet. Ja tämä tulee olemaan syy, miksi Palestiinalisvaltiostakaan ei tule mitään - se porukka ei pysty pitämään yhtäkään keskenään tekemäänsä sopimusta.

Ja nyt Venäjä painostaa samaa uskonnollista ryhmää, kreikkalaiskatolisia, Ukrainassa. Venäjä ja sunnit ovat siis tässä samalla asialla, vaikka joillain toisilla ilmansuunnilla venäläiset suorastaan tappelevat sunneja vastaan. Toisaalla Yhdysvallat on pyrkinyt kaikin keinoin pitämään yllä suhteita jyrkkiin sunnavaltioihin kuten Saudi-Arabiaan, vaikka saudit käyvät silloin tällöinkin pommittelemassa heidän rakennuksiaan ja lentelemässä lentokonella päin New Yorkin pilvenpiirtäjiä. Mutta Yhdysvaltojen kiinnostus Lähi-itää kohtaan vähenee vähenemistään sen tultua riippumattomaksi sen öljystä. Venäjällä on siis saumaa liittoutua sunnien kanssa, vaikka välilä se on veljeillyt Iranin kanssa. Mutta Iran on pikkutekijä, ja persialaisjuuriensa vuoksi hiukan liian innovatiivinen Venäjän makuun. Ja Venäjä on selvästikin rakentamassa nyt uutta Neuvotoliittomaista imperiumia, jonko olemukseen kuuluu Neuvostoliitollekin tyypillinen sulkeutuminen ulkomaailmalta kulttuurisesti. Sitä en tiedä, mistä Venäjä aikoo vastaisuudessa asiantuntijansa saada, jos se hankkiutuu niin huonohin väleihin länsimaiden kanssa, ettei sen kansalaisia enää huolita länsimaisiin yliopistoihin. Itselläänhän Venäjällä ei ole ainoatakaan kunnollista yliopistoa eikä muutakaan tieteellista instituutiota.

Tässä imperiuminrakentamisessaan Länttä vastaan Venäjää avittaa, että Länsimaat ovat väsymässä omaan raskaaseen elämäntapaansa. Venäläiset ovat kyllä lukeneet meidän tilastojamme ja havaineet mielenterveysongelmien räjähdysmäisen kasvun. Samoin populistiset liikkeet ovat meillä nousukiidossa, ja populismin idea on se, että halutaan yksinkertaiset säännöt, mitä pitää tehdä, että voi elää kunnon kansalaisena ilman raskasta, monimutkaista ja jakuvasti päivittyvää sivistystä. Ja sehän on kuin Neuvostoliitossa konsanaan!

Meidän järjestelmiämme kyllä pidetään Venäjällä ja arabimaissa arvokkaina riiston kohteina ja niitä ollaan valmiit käyttämään hyväksi siten, että hyväosaisin vähemmistö toimittaa itsensä ja lapsensa meidän kouluihimme, mutta tämä saa Venäjällä ja sunnalaisissa yhteiskunnissa olla vain harvojen kilpailuetu köyhempiä omia maanmiehiä- ja naisia vastaan. Omissa maissa ollaan konservatiivisia eikä haluta edistystä, muutenhan oman henkilökohtaisen edistyksellisen koulutuksen ja sitä kautta hankittujen omien etujen merkitys katoaa.

Ainakin takavuosikymmeninä Helsingin yliopisto järjesti luentokursseja aiheesta 'poliittinen islam'. Ensimmäisillä kerroilla mikään sali ei riittänyt kuulijakunnalle, mutta koska aika pitkään käsiteltiin kaiken maailman epäseksikkäitä abu bakreja sun muita said qutbeja, väki väheni parissa viikossa dramaattisesti ja päästiin intiimimpään luentotilaan. Toivottavasti nyt aletaan järjestää luentosarjoja aiheesta 'poliittinen kristinusko'. Mieluummin ne saisi järjestää jossain keskemmällä Suomea - Helsinki on niin kaukana.

Ennen kuin olin päässyt toteamaan, että ortodoksi.net oli jo alkuvuodesta julkaissut juttunsa, jossa Moskovan patriarkaatin ulkoisista suhteista vastaava metropoliitta Ilarion mainosti meneillään olevan Venäjän ortodoksisen kirkon ristiretken, olinkin hämmästellyt, miksei Kuopion ortodoksinen seurakunta ollut viime aikoina järjestänyt sille aiempina vuosina tavanomaisia, runsaita ja mielenkiintoisia yleisötilaisuuksia. Oli jopa säännöllinen Arkkipiispan vieraana -sarja, ja sen päälle lukuisia luentoja ja muita tapahtumia. Ehkä kyseessä onkin ollut tarkoituksellinen profiilin madaltaminen, joka ei johtunutkaan vain seurakunnan henkilökunnalta energiaa vieneestä Valamon luostarin kriisistä vaan, hmm...pelosta...

En seurannut euroviisuja, en ole ikinä seurannut, mutta isäntä kertoi, että ne voitti parrakas, mutta partaa lukuunottamatta muuten naismainen mies. Sittemmin näin joitain kuvia, joissa jotkut nuoret miehet viisuyleisön keskuudessa olivat sonnustatuuneet virkattuihin, niskan taakse solmittuihin partajäljitelmiin. Kaikki asiat, jotka edistävät virkkaamsta, ovat hyviä, sillä virkkaamisen tyyppinen käsillä tekeminen vireyttää aivotoimintaa. Mikään ei ole Venäjällä suurempi kauhistus kuin jos kaiken maailman väki alkaa virkata ja muuttuu älykkääksi ja luovaksi. Älykkäät ja luovat eli virkkaavat ihmiset ovat vaara Putinille ja hänen lähipiirilleen. Ja niinpä euroviisuvoittaja onkin aiheuttanut Venäjällä moraalisen paheksunnan vyöryn.

Olen myös kuullut, että Valkovenäjällä olisivat meneillään jotkut jääkiekkokisat, ne jokakeväiset, jotka ovat meidän perheessämme paria poikkeusta lukuunottamatta olleet aina suuri murheen aihe. Olen nähnyt kisojen tunnuskuvan, kiekkoilevan biisonin. Se on aika hyvä helppokäyttöisyyttään. Siinä nimittäin on vähän vaan ei liiaksi liikettä, joten sitä ei ole pakko käyttää keskitettynä kuten useimpia urheilukisojen maskotinkuvia - siispä sitä voi käyttää jopa tavan lehtitaitossa, mikä lienee syynä sille, että jopa minä olen tullut nähneeksi sen.

Mutta biisoni on paitsi Valkovenäjän jääkiekon MM-kisojen myös Uukuniemen tunnuseläin, ja voinkin kertoa, että parrakkaat naiset ja biisonit on mahdollista yhdistää. Oheinen kuva esittää T-paitakuvaa, joka oli käytössä varmaan jo lähemmäs 20 vuotta sitten lähisukulaisille, naapureille yms. tekemissäni sen sesongin kesäpaidoissa. Käytämme näitä paitoja edelleen, varsinkin asioidessamme Parikkalan alkoholiliikkeessä. (13.5.2014)