Rippijuhlat

Ortodoksiakin tekee joskus myönnytyksiä.

Edellisen viikon perjantaina olin kuullut, että äiti pääsisi tiistaina sairaalasta. Käytyäni sunnuntaina häntä katsomassa olin aika järkyttynyt, että sen kuntoinen ihminen voidaan päästää yksikeen kotiinsa pärjäilemään. Maantaina sain sitten kuulla, ettei häntä mihinkään päästetä, mikä palautti uskoni yhteiskunnan terveydenhoitojärjestelmään. Ja köröttelin siitä sitten rauhassa sorvin ääreen Etelä-Pohjanmaalle.

 

Äitini pääsi kuitenkin tänään veljeni tyttären rippijuhliin. Tätä nimitystä käytetään tästä lähinnä yhteiskunnallisista konventioista johtuen pidettävästä kristinoppikoulun päätöstilaisuudesta. Käytäntöön lienee päädytty, että ortodoksinuorisokin saisi rippijuhlat luterilaisten tapaan. Uskonnollista merkitystä tilaisuudella ei ole. Kasteen vahvistaminen on tapahtunut samoissa bileissä kuin kaste ja on nimellään mirhalla voitelu. Vieressä kuva veljeni tyttärestä, kastejuhlissaan.

 

 

Kristinoppikoulun päättöksessä ilturgian yhteyteen on liitetty joitain erityispiirteitä, jotka muistuttavat pikemminkin juutalaista bar/bat mitsvaa kuin luterilaista konfirmaatioita. Esimerkiksi nuoret resitoivat vuorollaan pätkän tekstiä, tosin ihan suomeksi eikä millään uskonnollsella kielellä. Muutamat pojat osallistuvat jumalanpalveluksen kulkuun vielä hitusen suuremmallakin panoksella.

 

Saarnassa kristinoppileirin johtaja totesi, että yksityistä kristillisyyttä ei ole olemassa, vaan kristinuskoa toteutetaan yhteisössä, ts. kirkossa. Oletan, että tämä on jotain, mistä monet itseään uskovina kristittyinä pitävät vähät välittävät.

 

Ja ehtoollinen kuuluu myös kuvioon. Vieressä veljeni tytär tässä puuhassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja liturgian jälkeen taustanaan Valamon Jumalanäiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten parin tunnin liturgisen koitoksen jälkeen ulos kirkosta ja kukkia kouraan. Oheisessa kuvassa kolme sukupolvea sukuni naisia: veljeni tytär, sisareni ja äitini - äiti vähän matalalla, koska oli pyörätuolilla liikenteessä. Hän pääsi siis sairaalasta vain näihin juhliin ja palasi sitten heti sinne takaisin. (12.6.2011)