Rosebud Kuopiossa

Ja Rosebudin lisäksi meillä on täällä niin paljon kultivoidummat poliisitkin kuin muualla.

Jo kuukausi sitten oli Kuopioon avattu Rosebud-kirjakauppa. Tämä kirjakauppaketju on minulle entuudestaan tuttu lähinnä Kiasman loistavasta kirjakaupastaan.

 

Jotenkin tuntuu siltä, että Rosebud on tullut Kuopioon Kirjakauppa Oivan seuraajana. Oiva lakkasi toimimasta jo tovi sitten. Kuopion Rosebudin takaa pilkottaa Kultuuriosuuskunta Sataman Tarmo, kahdeksan kulttuuri-intoilijan perustama osuuskunta, ja kun tänään kävin Rosebudissa, siellä oli Sataman Tarmon pitämä divari toisella seinustalla, Rosebudin uudet kirjat toisella.

 

Rosebud Books Oy:n takaa puolestaan pikottaa takavuosien nerollinen kustantamo Like. Like oli erikoinen kustantamo, joka taisi aloittaa toimintansa yliopiston erään ainejärjestön tiloissa. Firma toimi rennosti lähinnä testosteronin voimalla, ja eniten vastuuta ilmeisesti kantoi Hannu Paloviita, joka asui aikanaan meidän yläkerrassa. Aluksi kustannusohjelmaan taisivat kuulua pelkästään elokuva-aiheiset kirjat. Jossain vaiheessa firman toiminta paisui, ja kuinka ollakaan, vastoin odotuksia pienkustantamosta oli tullut keskisuuri kustantaja. Alettiin jopa huhuta, että kohta Hannu Paloviita leikkauttaa tukkansa ja hankkii kravatin.

 

Tukka tosiaan lyheni, ja vuonna 2005 Paloviita myi Liken kirjankustannustoiminnan Otavalle, ja siinä meni myös Like-nimi. Mutta koska tiikeri ei pääse raidoistaan, kohta saatoimme kuulla Rosebudista. Se on kuulema lähinnä verkkokirjakauppa, ja Hannu Paloviita on sen toimitusjohtaja ja pääomistaja. Verkon lisäksi Rosebud myy kirjoja seitsemässä ihan fyysiessä kirjakaupassaan Helsingissä ja nyt sitten yhdessä myös Kuopiossa.

 

Kirjakaupan lisäksi Rosebud on omistaa 40% Voima-lehteä kustantavassa Voima Kustannus Oy:stä, ja se on mukana myös Into-kustannuksessa, joka tekee suomenkielistä Le monde diplomatique'ia ja Novaja Gazeta -pokkareita.

 

Menimme Rosebudiin juuri tänään, koskapa siellä oli kirjalijavieraana Marko Kilpi, dekkarikirjailija ja savolainen poliisi, josta piti tulla elokuvaohjaaja. Tosin tämäkään tiikeri ei päässyt raidoistaan, vaan poliisin hommiensa ohessa Marko Kilpi on tehnyt useitakin tv-elokuvia. Romaaneja hän alkoi kuulema kirjoittaa, koska tehdessään elokuvakäskirjoituksia häntä syytettiin aina liiasta proosallisuudesta - siispä piti alkaa kirjoittaa proosaa.

 

Meillä on Savossa niin kultivoituneet poliisitkin!

 

Nyt on tulossa pitkä elokuva, jota hän tosin ei ohjaa itse vaan Aku Louhimies. Elokuva tehdään Kilven viimeisimmästä romaanista Elävien kirjoihin, joka sai vuoden 2012 Savonia-palkinnon. Kuvaukset ovat alkamassa kohtapuoleen eli 20.3., ja tietenkin täällä Kuopiossa. (1.3.2012)