Rouhanin paikka?

Diletantin sanomalehdenlukijan vinkkelistä elämme poikkeuksellisen mielenkiintoisia aikoja. Ehkä mielekiintoisimpia ihmiskunnan historiassa.

Herran jestas mikä meteli on Al Jazeeralla sen  johdosta, että Jenkeissä vierailulla oleva Netanyahu varoittaa maailmaa luottamasta Iraniin pelkästän siksi, että sillä on nyt miellyttävämpi uusi johtaja, Rouhani, ja sliipattu Amerikassa koulutettu ulkoministeri. Aivan ennenkuulumaton keskustelun tulva! Kommentoinnin kiivauteen on epäilemättä vaikuttanut vierailun ikävähkö ajoittuminen eli se, että Yhdysvalloilla on nyt justiinsa muutakin puuhaa kuin Netanyahun pelkotilojen terapoiminen.

 

WAL ei pärjää ollenkaan. Hänen apurinsa Nik ei yhtään paremmin. Hasbaran ainoa valtti Al Jazeeralla ovat tosiasiat, ja ikävä kyllä, nyt niitä vältetään ja sorrutaan samanlaiseen kevyeen muka-mielipiteiden vaihtoon, jota tulee vastapuolelta. Jos ei hasbaran ote parane, Al Jazeeran lukeminen muodostuu ajan tuhlaukseksi. Paitsi että minä en jotenkin pidä WALia pelkänä hasbaristina vaan ihan rehellisenä valtion virkamiehenä. Nikin kommentit ovat hyvin samanhenkisiä, melkein kun olisivat samasta tietokoneen näppäimistöstä, mutta jotenkin, en tiedä miksi, olen taipuvainen pitämään häntä hasbaraksi kutsutun diplomatian vapaaehtoistyöläisenä.

Paljon on ongelmia Lähi-idässä, ja niiden yksinkertaistamiseksi ja sitä myötä ikään kuin ymmärtämiseksi unohdetaan monia juttuja. Kuten se, miltä Israel näyttää iranilaisesta näkökulmasta ja mistä syystä.

Esimerkiksi: Kas, kun Israel perustettiin paikalle, joka juutalaisten oman mytologian mukaan on Jumalan heille lupaama. Mutta on kauhea riski - iranilaisesta näkökulmasta - että Israelille ei joku päivä riitäkään mytologia vaan he alkavat vaatia itselleen alueita, joilla juutalaisuus on faktisesti syntynyt. Ja juutalaisuushan on syntynyt nykyisessä Iranissa. Esra, nääs, alkoi koota kirjoituksia ns. Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikana, ja kun juutalaisia sitten palasi Palestiinan alueelle, mutta temppeliprojekti ei edennytkään toivotulla tavalla, suuri osa palanneista juutalaisista lähtikin takaisin Babyloniaan. Siksipä Iranissa porukkaa hirvittää, että joku päivä Israel maallistuu siinä mitassa, että se kiinnostuu todellisesta historiasta mytologian sijaan ja alkaa vaatia kansainväliseltä yhteisöltä alueita, joilla juutalaisuus on todella syntynyt… Semminkin, kun Iranissa on öljyä.

Minusta Iranilla on hyvä syy suhtautua kohtalaisen varovasti ja varautuen Israeliin ja sen 'isäntämaahan' USA:han.

Tästäkin syystä olen sitä mieltä, että kouluissa pitää olla pakollinen, mielellään tunnustuksellinen, uskonnonopetus. Etteivät ihmiset voisi väittää, etteivät tiedä, mitä Raamatussa lukee. Ja siellä nyt kertakaikkiaan lukee - siinä samassa osuudessa, joka on kristityille ja juutalaisille yhteinen -  että juutalaisuus on syntynyt nykyisessä Iranissa, eikä tämän pitäisi olla kenellekään uutinen.

Minkähän verran Obama jaksaa nyt paneutua tähän Netanyahun ongelmaan? Ensin hajosi Neuvostoliitto, nyt on hajoamassa Yhdysvallat. Tästä se voi soppa syntyä.

Elämme aikoja, joita on pidettävä ainakin mielenkiintoisina. (2.10.2013)