Sapatti

Pyhätyökiellon kumoaminen luultavasti johtaa länsimaisen ihmiskunnan osan tuhoon.

Sapatti on luultavasti välttämätön ainakin ihmisille, jotka eivät ole superlahjakkaita. Kuten minulle.
 

Epäilen suorastaan, että juutalaisten älyllisen ylivoimaisuuden syy on sapatinvietto, kerran viikossa tapahtuva totaalinen normaalielämän katkaisu, jonka aikana ei saa tehdä mitään. Ei saa tehdä tulta eikä sitä myöten myöskään painaa sähkökatkaisijaa, mikä katkaisee lukemisenkin heti pimeän tullen. Ei saa kävellä pidemmälle kuin tietyn matkan, eikä kantaa mitään. Ei tehdä kertakaikkiaan mitään työtä. Ei esimerkiksi käyttää tietokonetta eikä puhelinta.
 

Hyvin monet aivoilla suoritettavat asiat vaativat joutilaisuutta eli sitä, että aivot laitetaan joksikin aikaa naulaan, täydellisesti pois arkikäytöstä, kokonaiseksi vuorokaudeksi, säännöllisesti kerran viikossa.
 

Jos näin ei toimita, tapahtuu kuten meidän yhteiskunnassamme on todella nopeasti tapahtunut sen jälkeen, kun kaupat alkoivat olla sunnuntaisinkin auki eivätkä menneet enää lauantaina yhdeltä kiinni, ja kun tulivat tietokoneet, joita näpytellään viikot ja vuorokaudet läpeensä. Kun kännykät tulivat, monet työnantajat vaativat, että niihin oli vastattava aina, ei vain virka-aikaan. Ja kas, näin meillä on työuupuneita ja masentuneita niin, ettei mikään viikonlopputyö pysty siitä koituvia laskuja maksamaan.
 

Olen jonkun verran pyrkinyt pitämään sapattia, mutta tästä pitäen tehostan sapatin viettoani.
 

Täydellinen sapatti on lapsille aika tuskallinen. Olen kuullut kiihkouskovaisessa perheessä kasvaneelta kristityltä naiselta, miten hänen lapsena ollessaan pyhäpäivänä piti istua penkillä hiljaa eikä saanut edes jalkojaan heiluttaa aikansa kuluksi; eräs juutalaispoika muisti saaneenssa selkäänsä heti sapatin jälkeen syystä, että oli sapattina ajanut polkupyörällä. Mutta ihminen on lapsi niin vähän aikaa, ja aikuinen niin kauan. Aikuisille sapatti on välttämätön, jos halutaan, että aikuiset ihmiset pysyvät järjissään. Täydellinen pysäys ilman mitään muka 'rentouttavaa' puuhastelua. (30.7.2012)