Silmälasit

Olen huomannut vanhaksi tulemisessa vain yhden huonon puolen, ja se on sokeutuminen.

Minulta on kulunut jo monta päivää uusien silmälasien hankkimiseen. Suurin ongelma siinä on markkinatalouden toimimattomuus: markkinatalous nimittäin ei kykene tuottamaan sellaisia silmälasinkehyksiä, joita minä suostuisin käyttämään.

 

Markkinatalous ei oikein pysty tuottamaan sellaisia vaatteitakaan, joita suostuisin ostamaan kaupasta, ja niinpä joudun silloin tällöin teettämään niitä. Varisinkin takit ovat markkinataloudelle ylivoimainen ponnistus.

 

Markkinatalous kohtaa suunnattomia vaikeuksia myös kunnollisten sanomalehtien tuottamisessa. Isommissa kansantalouksissa se näyttää jotenkin onnistuvan, mutta Suomessa siitä ei näytä tulevan mitään.

 

Tai ehkä minä vain olen liian omituinen ihminen, ja markkinatalous toimii suurten massojen ehdoilla. Ilmeisesti minä olen ainoa suomalainen, joka kaipaisin sanomalehteä, sellaista vanhanaikaista, jossa kerrotaan, mitä maailmassa on tosiaankin tapahtunut, ja tutkitaan näiden tapahtumien taustoja. Nyt meillä jopa valtakunnan päälehti kirjoittaa vain sitä, mitä maailmassa olisi pitänyt tapahtua. Eilen taisi Hesarin päätoimittaja ottaa kantaa jopa meneillään olevaan ’homokeskustelun’ nimellä vellovaan hölinään.

 

Pitäisi saada lehti, jossa ei ole yhtäkkän kolumnia eikä muitakaan ’mielipiteitä’. Pelkkiä faktoja. Mielipiteet ihmiset lukevat tätä nykyä blogeista, joten sanomalehdissä niille ei ole mitään käyttöä. Taitto voisi olla kuin Frankfurter Allgemainessa, jossa ei ole joutavanpäiväisiä kuvia ja sekin vähä, mikä on, on pieniä. Typografian pitäisi perustuu pelkkään luettavuuteen. Eilinen Frankfurter Allgemaeine oli uhrannut urheiluille kaksi sivua ja kulttuurille neljä. Tosin minä en ymmärrä kulttuurilla ihan samaa kuin Frankfurter Allgemeine, mutta sen määrä suhteessa urheiluun on po. lehdessä oikeansuuntainen.

 

’Homokeskustelussa’ minua ihmetyttää toimittajien olettamus, että nyt massoittain kirkosta eronneet olisivat ihmisiä, joille kirkon tai kristillis-demokraattien kanta homoseksuaalisuuteen olisi tullut yllätyksenä ja jotka kirkosta eroamisellaan haluaisivat tehdä pesäeron kirkkoon ja tunnustautua vapaamielisiksi homoseksuaalisuuden suhteen. Minä en käsitä, miten tämä kristinuskon kanta olisi voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Kaikki ovat aina tienneet Raamatun kannan homoseksuaalisuuteen, avioliittoon yms. Joten media olettaa väärin. Median pitäisi kiinnittää huomionsa siihen, että samaan aikaan perussuomalaisten kannatus kasvaa vieläpä hieman kovempaa tahtia kuin tämä suurta huomiota saanut kirkosta eroaminen.

 

Enpä olisi uskonut, että joudun näkemään tämän. Tämän, että tästä maasta ei saa itselleen silmälaseja. (20.10.2010)