Sirkee-teetä

Maailmansotaa odotellessa.

Olin laittanut kevättä varten jatkuvasti täydennettävänä olevaan mökkikassiin paketin joululahjaksi saamaani teetä. Se oli erityisen kiva lahja Oulun tontulta – tai ainakin niin luki lahjapakettiin liimatussa lapussa – sillä kyseessä on kuuluisan Sergejeffin tee. Mökkimmehän sijaitsse Sirkeellä, ja vanhimmissa kartoissa lukee sillä kohden Sergei. Marraskuussa olin saanut painosta sukututkimuslieveilmiökirjani Karjalaisuuksia, ja olin joutunut jättämään siitä pois Viipuria käsittelevän luvun, sillä sivumäärä oli paisunut yli äyräidensä eikä kirjainkokoa voinut enempää pienentää.

Alkuperäiseltä nimeltään Sergejeffin pojat ja kumpp. on yksi Suomen vanhimpia liikeyrityksiä, perustettu Viipurissa vuonna 1873.

Oli siis ajatellut, että nautin tuon Sergejeffin teen kesällä Sergeissä, mutta koska Venäjä on nyt aloittamassa kolmatta maailmansotaa ja se on aina tullut yli rajan sieltä meidän mökkinurkilta, arvelin, että teeni jää maistamattakaan, jos ei sitä nyt ala heti juoda. Ja koska nyt on meneillään ns. Sirkeen juhlaviikko, oli oiva syy avata teepakkaus eilen illalla. (2.2.2022)