Sukulaisten arkistoista

...ja vähän omistakin.

Olen saanut palautetta Uukuniemi-juttuja -kirjasta. Kirjoitin kyllä jo sen esipuheseen, että kirja ei ole historiateos. Kritiikki on koskenut sitä, että Uukuniemen herätyksen oikea nimi Uukuniemen herätys eikä Helena Konttisen herätys, vaikka palautteen antajakin sanoi toki tietävänsä, että jälkimmäistäkin nimitystäkin käytetään, ja niin tekevät jopa teologit.

Kirjastamme on otettu vain sadan kappaleen painos, joten se tuskin tekee hallaa herätysliikkeelle, ja valintani, että kirjassa pääsääntöisesti lukee aina 'Uukuniemen herätys eli Helena Konttisen herätys', johtuu siitä, että oletetut lukijat, jotka eivät kaikki ole uskonnollisesti intresseerattuja mutta kylläkin kiinnostuneita Uukuniemestä, ovat kuulleet Helena Konttisesta, mutta Uukunimen herätys nimenä ei sano näille ihmisille mitään.

Mutta kritiikki oli hyvä sikäli, että tulin ajatelleeksi, miten vähän tämä pieni herätysliike sittenkin oli henkilöitynyt Helena Konttiseen – herätysliikkeiden (oikeat) historioitsijat ihmettelevät, kuinka liike ei hiipunut, vaikka oli pieni liike ja henkilöitynyt johtajaansa. Mutta henkilöityminen oli ilmeisesti kohtalaisen vähäistä. Liikettä veivät eteenpäin myös Olli ja Juho Hälvä ja monet meikäläisen omasta suvusta lähtien Paavo Sihvosesta. Äitini isotäti Hiljakin saarnasi, äidin serkku Niilo oli tässä herätyksessä ja työskenteli Parikanniemen orpokodissa.

 

Tämän päivän löytö on ollut tätini Liisan muistikirjat sitä ajalta, kun hän oli Jaakkiman kansanopistossa. Uukuniemen herätyksen tunnuspiirrehän on kolme oota, orpokoti, opisto ja Oronmylly. Liisa kävi Jaaakkiman kristillistä opistoa ajalla, jona se oli evakossa Lemillä ja jona Aura Latvus lähti sen johdosta niin sanotusti jalat edellä vuonna 1947. Liisa-tädin muistikirjan nimiösivulla lukee, että Aura Lavuksen muistoksi.

 

 

 

 

 

Kuikan suvusta olen ollut vähemmän kiinnostunut, mutta nyt nousi täti Liisan arkistoistojen syövereistä kuva isoisästäni äitinsä (Maria Kuikka, os. Muukkoin) kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ja oman albumin kuvista yhden olen päättänyt tulkita niin, että siinä on Jooseppi Kuikka isänsä Johanin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liisa-tädin jäämistöstä löytyi sitten sekin kuva, josta on muokattu se, joka on Uukuniemi-juttuja -kirjan takakannnessa isovanhemmistani. Martta vain on käännetty peilikuvaksi ja retusoitu reippasti tuo edessä oleva puska pois. Kaikkea sitä löytyy… (16.7.2018)