Syyshommia Suonenjoella

Ohivilahtanut syksy...

Vielä ovat lehdet puissa, joten haravoimaan ei jouduttu, mutta päästiin ihmettelemään, minkä määrän rosvoja tuottaa yksi Uukuniemeltä Matin kiosklta saatu kirsikkapuu yhden kesän aikana.

Oltiin taannoin tuotu Kuhmoisista isävainajan mökiltä kaksi tyrninpoikasta – toinen oli kuollut. Luumupuunpoikasesta ei oikein tiedä, elääkö se vai ei, mutta kultapiiskut ovat ihan kunnossa. Tuotiin sieltä myös sitä sellaista oranssia perusliljaa, mikä liekään nimeltään, ja pistettiin kahteen paikkaan. Molemmissa näkyy kyllä vihreää, mutta sipulikasveistahan sitä tietää vasta keväällä, lähtevätkö vai eivät.

Isällä oli myös hyviä omenapuita, ja niissä oi mahtavasti omenaa tulossa, mutta kun siskoni oli mennyt täksi viikonlopuksi Kuhmoisiin, kaikki omenat olivat kadonneet puista. Ne eivät olleen massakaan… Lintujen jäljiltähän niistä olisi maahankin jotain jäänyt. Pihaan oli tuoreet autonjäljet, mutta ne saattoivat olla nokikolarin, joka kävi siellä hyvästä syystä. Omenain katoaminen hämmästyttää, ja siskoni oli tyytyväinen, että tuli viimeksi keränneeksi kaikki vähänkään kypsät luumut – mekin poimimme noita mainioita hedelmiä, tosi makeita, jonkin verran mukaamme – sillä niistäkin olivat vielä kypsymään jätetyt kadonneet saman tien kuin omenatkin.

Tuo on vika kesämökeissä, jotka sijaitsevat rintamailla… Ja minusta se on aika paha vika, vaikka olisi miten fiiniä omistaa mökki Kuhmoisissa.

Meillä Suonejoella ei meidän ainoa kunnon omenapuu tee omenia lähinnä siksi, että riittämättömän oksien karsimisen tähden se on lähinnä omenanlehtipensas. Sitä vastoin koristeomanepuu tuottaa pikkuruista hedelmäänsä ahkerasti, ja laitankin niistä omenapaistosta pian uuniin, kun ovat nuo omenat aivan madottomiakin. Anoppivainaan koristeomanepuu on siis täpösen täynnä, mutta runsaasti kukkineet ja vielä viimeksi marjaisat pihlajat vieressä ovat aivan typösen tyhjiä.

 

Normaalien pihan syyshommien lisäksi nyt on kuulunut ohjelmaan leveiden, vuosia navetan ylisillä roikkuneiden parin lankun sahaaminen ikonipohjamateriaaliksi. (28.9.2019)