Tahdon asia

Erään hyvin kotoutuneen maahanmuttajan mielestä maahanmuttajalta vaaditaan enemmän omaa tahtoa sopeuta kuin mitä Suomessa tällä hetkellä maahanmuuttajilta odotetaan.

Viime torstaina oli Kuopion isänmaallisen seuran maahanmuuttajaluennon puhujana Yury Shikalov, udmurtti Venäjältä Volgan mutkasta.

Kiinnostavampaa kuin hänen ongelmansa maahanmuttajana oli mielestäni kuitenkin se, että Neuvostoliitossa oli erikoinen järjestelmä sopeutumattomille älyköille. Pitkin maan syrjäseutuja nimittäin harjoitettiin eri alojen enemmän tai vähemmän tarkoituksenmukaista tutkimusta, ja huonosti neuvostoyhteiskuntaan sopeutuneita korkeasti koulutettuja lähetettiin sitten näihin paikkoihin pois jaloista. Shikalov oli hydrologi, ja hän oli aina kahdeksan kuukautta vuodessa tutkimassa vesistöjä ynnä rakentelemassa hirsimökkejä, kalastelemassa ja metsästäelmässä Venäjän Kaukoidässä. Olin kuullut tällaisesta toki ennekin. Viime Venäjän reissumme opas Mihail Kostamolov, kasvitieteilijä, oli ollut Siperiassa vähän samantyyppisesti. En vain vielä viime kesänä tiennyt, että kyseessä oli suoranainen systeemi.

Sittemmin Shikalov alkoi hankkiutua aivan toisenlaiselle alalle. Vuonna 1996 hän aloitti Suomen historian ja kulttuuritintutkimuksen opinnot Joensuun yliopistossa ja väiteltyään tohtoriksi toimii nyt samaisessa laitoksessa dosenttina. Yliopiston nimi kylläkin on muuttunut välillä Itä-Suomen yliopistoksi

Shikalovillekin alku oli hankala, mutta hän sai hyvän tilaisuuden opiskella suomen kieltä Jämsän kristillisessä kansanopistossa sinne perustetun ensimmäisen venäläisille tarkoitetun ryhmän ansiosta. Sen jälkeen suurin vaikeus oli raha, mutta Siperia oli opettanut Shikalovin taitavaksi kirvesmieheksi, ja opintonsa hän rahoittikin sitten valmistamalla trukkilavoja. Niinkin sitä siis voi päätyä tohtoriksi.

Lopussa Shikalov esitti kaavion siitä, mitä maahanmuuttajalta vaaditaan, ja suurin vaatimus on oma tahto sopeutua ja pärjätä. Varsinanen apu on hänen mielestään pienin tekijä kotoutumisen onnistumisessa. Välille asettuvat tarjolla olevat mahdollisuudet, jotka ihminen sitten tahdollaan ja työllä toteuttaa tai ei. Hänen mukaansa Suomessa saattaa nyt olla menossa vaihe, jossa apua on tarjolla liikaa, mikä hänen kaavakuvassaan oli osoitettu kaatumisherkkänä, kärjellään seisovana pyramidina.

Niinpä niin. Taitaa oll samoin missä tahansa asiassa: ensin pitää olla omaa tahtoa. Ilman sitä mistään avusta ei ole apua. (15.11.2015)