Tiedustelua

Isis: The inside story. The Guardian 11.12.2014.

 

Tiedustelupomo Alafuzoff: Nato-jäsenyys heikentäisi suomalaisen tiedustelun laatua. Helsingin Sanomat 14.12.2014.

Eilen oli Hesarissa mielenkiintonen juttu, jossa EU:n sotilastiedustelupäällikkö, suomalainen vallankumousajan venäläisten emigranttien jälkeläinen Georgij Alafuzoff, sanoi, että Nato-jäsenyys heikentäisi suomalaista sotilastiedustelutiedon laatua, koska isoissa organisaatiossa alaiset toimittavat esimiehilleen näitä miellyttäviä raportteja eivätkä tosiasioita. Tavallaan hän väitti, että sama ongelma kuin Natoa vaivaa myös EU:n sotilastiedustelua. Esimerkkinä mainittiin, että Alafuzoff oli itse tullut kevättalvella väittäneeksi, ettei Itä-Ukrainassa ole venäläisiä joukkoja eikä kalustoa, vaikka oli, ja annettiin ymmärtää, että hänellekin on ajautunut alaisiksi 'hyviä tyyppejä' ja hänkin on näiden miellyttäviä raportteja kirjoittelevien alaisten uhri.

Rivien välistä saattoi lukea, että hänellä ei ole mahdolisuuksia päästä eroon näistä alaisikseen pesiytyneistä hyvistä tyypeistä eli näille ei ole mahdollista antaa potkuja vaan hän joutuu jatkossakin tyytymään hyvien tyyppien hänelle syöttämään paskaan.

Hyvät tyypit ovat ylellisyyttä niin kuin korruptiokin, jos hyvät tyypit jostain syystä halutaan erottaa korruptiosta, mihin minä kylläkään en näe mitään syytä. Tähän ylellisyyteen on varaa, jos on niin iso, ettei tiedon totuudella ole kauheasti väliä vaan voi uskoa pystyvänsä jyräämään maailman mieltymystensä mukaiseksi tosiasioista riippumatta. Ja Suomellahan ei oikein ole varaa tähän, kun on tuollainen itänaapuri kun on. Alafuzoff vaikutti haluavan vihjaista, että Suomessakin saattaa olla kriittisissä tehtävissä hyviä typpejä ja että näistä pitäisi oikeastaan nyt kiireesti hankkiutua eroon, sillä hänen kenties melko laajan määritelmänsä mukaan käynnissä on käytännössä sota.

Ja kyllähän se niin on, että kaikissa Yhdysvaltain viime vuosina aloittamissa selkkauksissa kyse on ollut siitä, että on toimittu vastoin olemassaolevaa tietoa - siinä toivossa, että milloin missäkin olisi jotain aseita, joita ei kuitenkaan sitten ole ollut, kunhan vain on päästy jonkun mieliksi mesoamaan jonnekin.

The Guardainissa oli muutama päivä sitten suorasanainen/ehkä vähän yksinkertaistettu Abu Bakr al-Baghdadin kavereiden haastatteluihin perustuva juttu ISIL:in perustamisvaiheista. Juttua ei helposti napauta auki, sillä se näkyy juttuvalikoimassa vain tekstiltään arabiankielisenä, mutta kun sen avaa, siitä saa luettavakseen myös englanninkielisen version.

Jutun mukaan ISIL perustettin amerikkalaisten vankiloissa Irakissa Saddam Husseinin kaatamisen jälkeen. Saddamin edustama Baath-puolue on kuitenkin sekulaari puolue. Sitä edustaa myös Syyrian al-Assad, joka on shiia, mutta Guardianin jutun mukaan Saddamin aikaan Irakissa olivat vallassa sunnat huolimatta selkeästä shiia-enemmistöstä - ja huolimatta sitä, että Baath on sekulaari... Irakissa jälkeen amerikkalaisten invaasioin sunnat päätyivät väestösuhteiden mukaiseen osaan eli valta siirtyi shiioille. Tästä närkästyneet sunnalaiset vangit perustivat Camp Bucca -nimisessä amerikkalaisten ylläpitämässä vankilassa ISIL:n.


Tämä ei kuitenkaan vielä tee ISIL:in nousua käsitettäväksi. Sehän tuntuu nousseen jostain puskasta vasta hyvän aikaa Arabikevääksi kutsutun internetsukupolven vastuuttomuuden osoituksen jälkeen. Arabikeväässä kuviteltiin voitavan nostaa valtaan järjestäytymättömät demokratiamyönteiset voimat, mutta ikävä kyllä, mikään järjestäytymätön ei voi nousta valtaan. Niinpä sen sekasotkun seasta nousi järjestäytynein vaihtoeho eli esimerkiksi Egyptissä Muslimiveljeskunta, minkä jälkipyykissä on ollut tavattomasti riesaa.

Syyriassakin varmaan vilpittömästi toivottiin demokraattisia uudistuksia, mutta toivo ei riitä vaan lisäksi pitäisi tehdä ns. töitä asian eteen. Syyriassa sattui olemaan päinvastainen tilanne kuin Irakissa eli sunnalainen enemmistö ja shiiat vallassa. Ja kas, niinpä sunnalainen enemmistö ulkomaisine tukijoineen aina Saudi-Arabiaa ja Qataria myöten katsoi hetkensä koittaneen. Mutta siitä puskasta nousikin ISIL. Äärisunnalainen, joten sitä ilmeisetikin tukivat aluksi Persianlahden rikkaat öljyvaltiot naiiviuttaan, kunnes tajusivat, että kuuluvatkin itse ISIL:n tappolistalle. Nyt Saudi-Arabiassa on ISIL:n ryhmä, joka sotii sen sisältä käsin sekä sikäläisiä shiioja että kuningashuonetta vastaan.

Ja amerikkalaiset onnistuvat olemaan ihan kuin eivät olisi tienneet, mitä on menossa missään vaiheessa. Vaikka ISIL:illä on amerikkalaiset aseet. Natossa täytyy olla töissä aika hitosti hyviä tyyppejä.

Muslimit ovat huonoja sotimisessa paitsi shiiat, joten miten sunnalainen ISIL nyt on voinut sieltä yhtäkkiä nousta? Okei, Irakin armeijan kantavia voimia on siirtynyt sen puolelle. Irakin huonoa menestystä selittää sekin, että sen armeijassa on vähintään 50 000 haamusotilasta. Komentajilla nimittäin on oikeus kohtalaisen suuriin määriin 'avustajia', ja komentajat ovat 'palkanneet' tällaisiksi olemassaolemattomia olentoja nostaakseen sitten itse näiden palkan. Eli kun taannoin ihmeteltiin, miten ISIL saattoi lyödä viralliselta lukumäärältään niin suuren Irakin armeijan, selitys on se, että viralinen luku käsittää aika tavalla haamuja.

Onko kenellekään juolahtanut mieleen, että ISIL:n kouluttamiseen olisi saattanut osallistua Israel? Juutalaisessa kultturissa opetuskyky on arvostettu ja pitkälle kehitetty taito, ja Israel on hyvä sotimisessa. Ja onhan se nyt aika merkillistä, että ISIL piinaa jokaikistä Lähi-idän maata paitsi Israelia. ISIL ei pane tikkua ristiin palestiinalaisten hyväksi, ei edes Hamasin, vaikka Hamas kuuluu Muslimiveljeskuntaan, ts. on äärisunnalainen, vaikkain tietenkin aika erilainen. Sitä vastoin Hamasia tukee Hizbollah, joka on Iranin ylläpitämä shiialainen organisaatio.

Minua hirveästi harmittaa tuo Iranin tapaus. Kaikenlainen sotiminen on minun mielestäni yhtä tyhjänpäiväistä vitutusta, jota harrastavat ne, joilla ei ole lahjakkutta tehdä mitään muuta. Iranissa olisi lahjakkuutta tehdä kaikenalaista, ja minua todella surettaa, ettei sitä muinaisen Persian kultturipiiriä saada nyt koko maailman kulttuurin iloksi.

Vaikka sotivathan ne nekin. Pärjäävät Jemenissä nykisin jopa hyvin. (15.12.2014)