Uukuniemen vävyt

Pitkäaikaisten 

havaintojeni mukaan väärän koivun takaa Uukuniemelle päätyneet miehet ovat olleet

lähestulkoon häiritsevän

kiinnostuneita po. paikakunnasta. Mutta aivan parin viime vuoden aikana on kuultu kehityksen suunnan mahdollisesti olevan kääntymässä.

En tunne ketään, jonka oma mökkipaikkakunta ei olisi aivan special, mutta Uukuniemi eroaa näistä kaikista muista erityisistä mökkipaikkakunnista siinä, että suurimmalla osalla mökkiläisistä lienee sinne sukusiteet, vieläpä usein Uukuniemen niihin osiin, jotka kuuluvat nykyisin isänmaamme itäiselle rajanaapurille. Sitä en tiedä, mitä Uukuniemi voisi viedä maailmalle, mutta sen tiedän, mikä tuo maailmaa Uukuniemelle, ja se on paikkakunnalta syntyisin olevat reippaat tytöt, jotka miehineen ja lapsineen tulevat joka kesä kansoittamaan Niukkalan Salen parkkipaikkaa.

 

Itse en ole syntynyt Uukuniemellä, mutta äitini on; olen toki itsekin kiinnostunut Uukuniemen asioista, mutta vain kohtuullisessa määrin, päinvastoin kuin siippani, jonka kiinnostus on kohtuuton. Useampikymmenvuotisten havaintojeni mukaan sama on näihin päiviin saakka vaivannut muitakin Uukuniemen vävyjä. Mutta aivan parin viime vuoden aikana on kuultu kehityksen suunnan mahdollisesti olevan kääntymässä. Eräs nuori syntyperältään uukuniemeläinen nainen valitti, että hänen miestään ei oikein saa lomailemaan Uukuniemelle. Syy on kuulemma se, että miestä ei kiinnosta kalastus, metsästys eikä sotahistoria, ja jos ne eivät kiinnosta, Uukuniemellä ei ole mitään tekemistä.

 

Kuuntelin kateellisena. Joku on löytänyt jostain miehen, jota eivät kiinnosta nuo asiat. No, maailma kulkee selvästi parempaan suuntaan. Kun minä olin nuori, tuollaisia miehiä ei ollut olemassakaan.

 

Yhtä kaikki, tämän tuhansien yhdistysten maan perinteiden mukaan tuo nuori nainen arveli tilanteen kenties olevan pelastettavissa siten, että perustetaan vielä yksi yhdistys lisää, nimittäin yhdistys nimeltä Uukuniemen vävyt. Sen toiminta-ajatuksena voisi olla jonkinlaisten aktiviteettien järjestäminen ja vertaistuen tarjoaminen aloitteleville Uukuniemen vävyille sen siirtymäkauden ajaksi, jonka kuluessa uudet vävyt lopullisesti sisäistävät sen kiistattoman tosiasian, että rajantakaiset Uukuniemen entiset kylät, eri taistelut näillä seuduin, kalastus, laiturin asennus ja korjaus, tien kunnostus, puunkaato, risusavotta ja halkopinotaide ovat elämän perimmäinen tarkoitus.

 

Tiettävästi yhdistystä ei kuitenkaan ole perustettu, joten tuokin esimerkin vävy on ilmeisesti sitten sopeutunut. (23.4.2009)